DEMONSTRASJONER: Her møtes politiet og demonstranter i St.Louis i USA etter at en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart 24-åring i 2011. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Her møtes politiet og demonstranter i St.Louis i USA etter at en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart 24-åring i 2011. Foto: NTB ScanpixVis mer

Demonstrasjoner i St. Louis i USA:

32 pågrepet etter opptøyer i St. Louis. U2 avlyser konsert grunnet sikkerheten

Store demonstrasjoner brøt ut etter at en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart mann i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av demonstranter marsjerte fredag og lørdag morgen i gatene i St. Louis, i den amerikanske delstaten Missouri, etter at en hvit tidligere politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart mistenkt i 2011.

32 personer har blitt pågrepet som følge av demonstrasjonene lørdag, hvor 10 politimenn ble skadd, skriver The Guardian.

Politimannen som nå har blitt frikjent, Jason Stockley, var siktet for drap på 24 år gamle Anthony Lamar Smith etter en skyteepisode i 2011.

Avlyser konsert

Ifølge nyhetsbyrået AP har det irske rockebandet U2 besluttet å avyse en konsert de skulle hatt i byen lørdag kveld.

Politiet skal ha fortalt arrangørene at de ikke kan sørge for tilstrekkelig sikkerhet rundt konserten, og at det lokale politiet ikke vil være i full kapasitet.

«I lys av denne informasjonen kan vi ikke risikere sikkerheten til våre fans ved å gjennomføre kveldens konsert. Vi beklager veldig å måtte avlyse, men vi føler det er det eneste riktige», skriver U2 på hjemmesiden sin.

Opptøyene eskalerte

Demonstrasjonene gikk for seg forskjellige deler av byen lørdag, og var i utgangspunktet fredelige marsjer.

Blant annet utenfor hjemmet til borgermester Lyda Krewson, samlet de seg. Ifølge The Guardian skal det på et tidspunkt har svulmet rundt 1000 mennesker utenfor huset hennes.

Den i utgangspunktet fredelige demonstrasjonen skal ha eskalert da et vindu ble knust og politiet tok i bruk tåregass.

Aktivistene vil møtes igjen søndag for å planlegge videre demonstrasjoner. I flere uker skal de ha advart om at det ville bli opprør dersom den tidligere politimannen ikke ble dømt for drapet på 24-åringen.

Frikjent grunnet manglende bevis

Politimannen Stockley har hevdet etter hendelsen i 2011 at Smith holdt en pistol og at han følte seg truet. Påtalemyndigheten mente imidlertid at politimannen hadde gjemt en pistol i Smiths bil etter drapet.

Aktor skal ha beskrevet politimannen som «en politibetjent ute av kontroll som jaget Smith tre ganger fartsgrensen, skjøt ham uten provokasjon for deretter å plante en 38-kaliber revolver i bilen hans».

Likevel mente dommeren at påtalemyndigheten ikke hadde lagt fram klare nok bevis for at Stockley hadde begått overlagt drap eller for at han ikke hadde handlet i nødverge.

Dommeren sa i tillegg at mennesker «kan si hva som helst» og at uttalen hans «kan være tvetydig avhengig av konteksten». Stockley ble dermed frikjent