Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

32 språk i Groruddalen

GRORUDDALEN (Dagbladet): - Vi er fornøyd med undervisningen på skolen. Margareth, for eksempel, snakker til oss på en bra måte. Hun er ikke bare sånn lærer. Hun er litt sånn sosial.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er friminutt for Marie, Berit, Inger-Margrethe, Randi og Monica. De er åttendeklassinger ved Rommen barne- og ungdomsskole. Skolen har 590 elever. Seks av ti har røtter i ikke-vestlige land. Her klinger 32 morsmål. Men først og fremst norsk.

- Men skolen har dårlig råd, det æ'kke dolokk på doene, det lukter skikkelig, er hærverk der ofte, skriverier på veggene. Skolen er dritstygg innvendig. Det går litt ut over trivselen. Men vi skal snart pusse opp.

Plutselig hyler jentene: - Åh, der går Marius. Se de pene øya 'a. Vi hadde'n som vikar i én time. Flere av jentene holdt på å dåne!

Fra Somalia til Stovner

Mustafa (14) kikker ut av vinduet, over den nakne skoleplassen, terrasseblokkene og høyblokkene, mot marka og horisonten. Han lytter til ungdomsromanen som leses opp over kassettspilleren. Han liker norsk, har gjort det siden han kom fra Somalia i 1993, til et kaldt land, som en fremmed, uten venner.

- Nå snakker jeg norsk, og har mange venner, smiler han.

Engelsktime: - Det er vanskelig å lese dikt utenat når dere hvisker og hojer sånn, roper lærer Ann Kjersti Holland.

- Snakk engelsk! svarer en elev.

Så leser de opp fra kateteret «by heart». Én har skrevet diktet i håndhulen, en annen får latterkrampe. Nesten alle kan et dikt utenat, Glenn (14) også.

- Samfunnsfag, norsk og engelsk kan jeg få nytte av seinere, ikke sant. Men du får ikke nytte av å danse gammeldans, som i musikken, eller av å lære om vi har en gud eller ikke, som i kristendom, ikke sant. Hva jeg skal bli? Advokat, kanskje. Alle tipser meg om å bli det, for jeg er litt sånn som kverulerer, men jeg har alltid en grunn til det jeg sier, sier Glenn.

30 grader og lakmus

Meryem (13) rekker opp hånda. Hun har en 90 graders vinkel og en passer, men hvordan lage 30 grader? Det går et kaldt drag fra vinduet. Klasserommet må luftes, ellers blir elevene søvnige, noen får vondt i hodet av den innestengte lufta.

- Det er kult å regne når du forstår en oppgave. Lærerne er flinke til å forklare. Samfunnsfag er kjedeligere, så mye kriger og sånn. Jeg har tenkt å bli lege. Tror jeg greier det.

Syretest

En gutt putter lakmuspapiret i munnen, ei jente spør om PH-en på shampo, og de fleste får med seg - innimellom skravlinga og håpet om en eksplosjon på kateteret - at te kan brukes som indikator på syre.

Etter fysikktimen sier lærer Bjørn Klingen: - Dette er første timen om syre, den gangen alle skjønner minst. De spør og graver mye. Det er om å gjøre å holde dem i ånde, ellers så går det skeis. Dødtid er roten til alt ondt.

Utafor gymsalen dynker fire gutter ei jente så snøen spruter. Inni spiller klassen innebandy. Flere av gutta takles av jentene.

- Hva som er kult med gym? Å ha det gøy! sier Adraa, etter en røff takling.

En del av jentene syns gutta er ego som ikke gidder å sentre.

- Men de er ikke alltid bedre. Når vi får slippe løs, er vi ganske gode. Noen ganger har vi ikke fått spille med gutta, det har vi tatt opp i klassens time, sier Monica.