32 terrorangrep hver dag

USA forsøker å bruke ny teknologi for å stoppe angrepene i Irak. Men angrepene øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før den siste bølgen av terrorbomber i Irak mente amerikanerne at de hadde en viss framgang med de teknologiske mottrekkene sine. Tilbakeslaget er nok sviende, men trenger ikke være entydig. Det trenger heller ikke å vedvare.

Framgangen man mente å spore skyldtes ikke bare ny teknologi som kan oppdage terrorbomber, men også bedre etterretning og forståelse av opprørernes struktur.

Det førte til flere vellykkede aksjoner mot opprørernes teknologiske ekspertise. Det er trolig riktig når amerikanerne nå hevder at som følge av dette foregår terrorbombingene i dag med mindre avanserte bomber enn for kort tid siden. Slike bomber er lettere å oppdage i tide.

Og målestokken på den siste bølgen av terrorhandlinger er at i 2004 ble det registrert 11.784 terrorbombinger og forsøk i Irak. Det blir mer enn 32 per dag.

Teknologi

Teknologisk overvåking er nøkkelen til å få bukt med terroren, mener amerikanerne. Langs flere sentrale veistrekninger har man i dag ganske gode muligheter til å oppdage de tidligere så tallrike veibombene.

Hvis det i løpet av en natt dukker opp en betongbukk ekstra i en sperrelinje mellom kjørebaner eller mot grøften, blir dette straks registrert elektronisk. Også hvis en betongbukk dyttes ut med en tilsynelatende maken i løpet av natten, blir dette ofte registrert.

Biler som parkeres blir ofte registrert og vurdert. Det er ikke lenger lett å kamuflere en veibombe som en eller annen gjenstand som normalt hører hjemme langs en irakisk vei.

SKADD AV BOMBE VED VEIEN:  En amerikansk soldat undersøker en kvinne som ble skadd av en bombe i veikanten. Nå overvåker USA alle endringer langs veiene. Foto: SCANPIX
SKADD AV BOMBE VED VEIEN: En amerikansk soldat undersøker en kvinne som ble skadd av en bombe i veikanten. Nå overvåker USA alle endringer langs veiene. Foto: SCANPIX Vis mer

Bilbomber

Det er langt vanskeligere å oppdage i tide bilbomber som kjøres inn og eksploderer umiddelbart eller etter meget kort tid. Og ironisk nok gjør den nærmest eksplosive økonomiske utviklingen det stadig vanskeligere. Økende velstand, spesielt i Bagdad, fører til flere biler og tettere trafikk, som blir stadig vanskeligere å overvåke.

Trafikken overvåkes blant annet fra såkalte \'aerostats\', luftskiplignende ballonger som henger over Bagdad og enkelte andre steder.

Muligheten til å oppdage en selvmordsbomber på vei i bil er som nevnt liten, men når en terrorhandling inntreffer har amerikanerne i dag stadig økende mulighet til å identifisere bilen og \'spole tilbake\' for å se hvor den kom fra. Det er et framskritt.

Israelerne har aldri klart å stanse selvmordsbomberne, og amerikanerne i Irak har en langt vanskeligere oppgave. Det er hele tiden bare et tidsspørsmål før terroristene gjennomskuer mottiltakene og skifter taktikk, og de får hjelp utenfra.

Hjelp utenfra

I siste 90 dager før valget i januar økte antallet bilbomber i Bagdad med 700 prosent. Dette tillegges ekspertise som er kommet inn i Irak utenfra. Terrorhandlingen i januar som drepte Bagdads guvernør beskrives som nærmest en spesialstyrke operasjon, og knyttes til gruppen Ansar Al-Sunna som trolig ledes av den velkjente Abu Musab Al-Zarqawi. Ansar Al-Sunna beskrives som nærmest en \'holding\' gruppe som setter ut operasjoner til mindre celler og tilbyr penger og ekspertise som støtte. Og penger og ekspertise strømmer inn over grensene.

Det var imidlertid nettopp Ansar Al-Sunna som led et klart nederlag, også i januar, da USAs spesialstyrke Task Force 626 tok til fange Al-Zarqawis nære medarbeider Abu Omar al-Kurdi.

Dette førte til en midlertidig reduksjon i bilbombene, som al-Kurdi har innrømmet å ha vært en nøkkelmann bak. Ansar Al-Sunna fortsatte imidlertid uten opphold med forholdsvis dyktig utførte angrep på irakiske politistasjoner, med styrker på opptil 30-40 opprørere.

Raketter

Utenfor byene, spesielt i sør, opererer blant annet gruppen Arab Jabour. Den består hovedsakelig av tidligere artillerioffiserer fra Saddam Husseins hær som beskyter mål med raketter. Amerikanerne har under utvikling et laservåpen mot slike raketter og vurderer nå å flytte en forsøksmodell til Irak.

Kappløpet mellom teknologi og terrorisme kommer til å fortsette.

<B>OVERVÅKER MED AEROSTATS: Disse små ballongene henger nå over Bagdad og gjør at amerikanerne kan spole tilbake og sjekke hvor selvmordsbomberne kom fra.
SJEFEN: Abu Musab al-Zarqawi er mannen USA jakter på i Irak. En melding på en arabisk nettside kan tyde på at han er såret i kamp, men meldingen er helt ubekreftet.
32 ANGREP HVER DAG I FJOR: Og i år har angrepene økt.