32 vitner - 6 tiltalt

Påtalemyndigheten satser på at 32 vitner og flere hundre timer med telefonavlytting skal felle de seks som er tiltalt i forbindelse med Munch-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem menn er tiltalt for delaktighet i kunstranet i fjor. En mann (35) fra Skedsmo er tiltalt for grovt heleri. Det vil bli stevnet 32 vitner i saken som kommer opp for Oslo tingrett innen seks uker.

Sentrale vitner 

Vitnene er delt opp i kategorier.

• Enkelte vitner skal fortelle hva de så ransdagen. Hovedvitnet er en mann som skal ha gjenkjent ransdømte Petter Tharaldsen i ransbilen like før ranet. Andre er vitner som var til stede inne og utenfor museet, blant annet muvakta som ble truet med pistol.

• Etter ranet foregikk det forhandlinger om å kjøpe tilbake bildene for 12 millioner kroner. To av de tiltalte var involvert i forhandlingene som ikke førte fram. Andre som var med på det planlagte kjøpet, blir og stevnet som vitner.

• Noen vitner har gjort observasjoner av antatte fluktbiler.

Politiet mener Bjørn Hoen (37) var en av organisatorene, de mener ransdømte Petter Tharaldsen (34) kjørte fluktbilen, og at Stian Skjold (30) var inne i museet. Politiet mener en mann fra Østfold (38) oppbevarte og klargjorde ransbilen, før han solgte den til Hoen. 38-åringen skal ha reingjort bilen så politiet ikke skulle finne spor. En kamerat av Østfold-mannen skal ha oppbevart og overlevert den til Tharaldsen. <

Svært alvorlig tiltale 

Tiltalen mot de fem lyder på grovt ran, forøvet som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe. Strafferammen er 12 år, men her forhøyes den til 17 år fordi påtalemyndigheten mener bestemmelsen om organisert kriminalitet kommer til anvendelse.

I tillegg er en 35-åring fra Skedsmo tiltalt for grovt heleri. Politiet mener han oppbevarte «Skrik» og «Madonna» i en buss.

Advokat John Arild Aasen sier til Dagbladet at Petter Tharaldsen er deprimert over ranstiltalen.

- Min klient føler den urettferdig, sier forsvareren, som akter å «snu hver eneste stein» i etterforskingsmaterialet.

Politiet har ingen konkrete spor etter kunstverkene, og mener de mangler en av dem som deltok i ranet. Politiet har heller ingen tekniske spor som knytter noen av de titalte direkte til ranet.

TILTALT: Bjørn Hoen er tiltalt for å ha vært en av organisatorene bak ranet.