3235 er drept i sovjetbygde fly

Likdeler og julegaver var det første letemannskapene fant da de lørdag kom fram til vraket av det ukrainske passasjerflyet som styrtet i det nordlige Hellas onsdag kveld. Ytterligere 70 mennesker var drept i et sovjetiskbygd fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen er 3235 mennesker drept i ulykker der sovjetiskbygde fly er involvert i løpet av de seks åra som har gått siden Sovjetunionens fall.

Det er astronomiske tall i forhold til fly som hører hjemme i Vest-Europa og USA. Fly fra det tidligere Sovjetunionen er trolig verdens farligste.

Utrolige ulykker

Verdens farligste flyflåte har også verdens mest spektakulære ulykker. 18. mars i år styrtet et fly av typen Antonov 24 fordi det brakk i lufta. Flyet hadde rett og slett rustet i filler. 50 mennesker ble drept ved byen Tsjerkessk i Sørvest-Russland.

8. januar 1986 døde 298 mennesker i Kinshasa i Kongo. Et transportfly av typen Antonov 32 klarte ikke å lette. Det raste fra rullebanen og rett inn i en markedsplass. 297 handlende og en flyger ble drept.

Vestlige flyeksperter mener at mellom 80 og 90 prosent av flyene i det tidligere Sovjetunionen hadde vært skrotet hvis de hadde vært eid av vestlige selskaper.

De hadde ikke engang vært verd å forsøke å reparere. Reservedeler er den store mangelvare for flyflåten i det tidligere Sovjetunionen.

Flyet var knust

Vrakrestene av Jak 4-flyet som ble funnet utenfor Tessaloniki, ble funnet av et gresk militært helikopter i en fjellskråning nord for byen. Dårlig vær har gjort leteforholdene svært vanskelige, og vraket ble oppdaget da været klarnet et lite øyeblikk.

Legemsdeler lå spredt over et område på 400 meter i diameter sammen med lommebøker, innpakkede julegaver, leketøy og pass.

Flyet var blitt knust. Det eneste som var igjen var cockpiten. Flyet begynte å brenne etter at det traff bakken. Flere av flyets deler var fremdeles varme da letemannskapene kom fram.

- Helikopterbesetningen så bare vrakrester i et dypt skar, og det var helt dekket av snø, fortalte en tjenestemann i forsvarsdepartementet.

Kapteinen forvirret

I opptaket av samtalen mellom flytårnet i Tessaloniki og Jak 42-maskinen før det forsvant, virker flygeren desorientert. Han kan ha trodd at flyet hadde passert de høye fjelltoppene sørvest for Tessaloniki under innflygningen til flyplassen.

Vrakfunnet skjedde under en time etter at et gresk fly av typen Hercules C130 som deltok i letingen, forulykket med fem mennesker om bord. Det militære transportflyet fløy rett inn i en fjellvegg nær Aten kort etter at det gikk på vingene i går morges, opplyste det greske forsvarsdepartementet. Trolig har ingen overlevd ulykken.