325 000 navn på terrorist-liste

Amerikanerne har 325 000 navn på terrorist-lista. De fleste har aldri satt sine bein i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Hvis det finnes over 300 000 kjente terrorister i verden som ønsker å skade USA, har vi et større problem enn hvilke navn som skal stå på en liste, mener Timothy Sparapani, representant for en amerikansk menneskerettighets-organisasjon.

Mottiltak

Det er organisasjonen National Counterterrorism Center (NCTC) som har laget terroristlista med i alt 325 000 navn på personer mistenkt for internasjonal terrorisme eller for å ha hjulpet terrorister.. Enkelte av navnene på lista går igjen flere ganger med forskjellige stavemåter, slik at man regner med at det reelle tallet på terroristlista er omtrent 200 000 navn.

Tallet på terrormistenkte er firedoblet siden 2003.

Amerikanske statsborgere utgjør en brøkdel av lista, sier en anonym NCTC-representant til The Washington Post.

De fleste navnene på lista er ikke amerikanske statsborgere og bor ikke i USA.

NCTC ble opprettet i 2004, og samler rapporter fra CIA; FBI og amerikanske sikkerhetsorganisasjoner som National Security Agency (NSA).

Terroristlista er satt sammen fra i alt 26 databaser med navn på angivelige terrorister, etter et direktiv president Bush godkjente i september 2003. Bakgrunnen for opprettelsen av NCTC er at amerikanske myndigheter etter 11. september fikk kritikk for ikke å ha samkjørt informasjon om mulig terrormistenkte.

NSA står blant annet bak telefonavlytting av et ukjent antall amerikanske statsborgere.

Terrorkategorier

Navnene på terroristlista er delt inn i 25 forskjellige kategorier som flykaprer, medlem av utenlandsk terroristorganisasjon eller som har deltatt i terrorvirksomhet. Deretter blir de delt inn i to grupper, de bevæpnede og farlige, og de som ikke er det!

Menneskerettighetsorganisasjoner i USA er bekymret både over mengden av navn og at mange uskyldige antakelig står på lista.

GA ORDREN: Terroristlista er satt sammen fra i alt 26 databaser med navn på angivelige terrorister, etter et direktiv president Bush godkjente i september 2003.