33 000 asylsøkere uten pass

Dag Terje Andersen med ny instruks til UDI.

SKAL STRAMME INN YTTERLIGERE: Her demonstrerer Redd Barna da statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen la frem en rekke tiltak  for å begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse i september i fjor.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
SKAL STRAMME INN YTTERLIGERE: Her demonstrerer Redd Barna da statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen la frem en rekke tiltak for å begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse i september i fjor. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

33.000 asylsøkere har kommet til Norge uten pass siden 2005. De fleste av dem befinner seg fortsatt i Norge.

96 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge har ikke pass.

For å motvirke denne trenden har arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) instruert UDI om å avslå arbeidstillatelse til asylsøkere som ikke kan dokumentere sin identitet, eller aktivt bidrar til å avklare den

Det skriver Aftenposten.

60 prosents økning

Hittil i år er det kommet 3.900 asylsøkere til Norge ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet. Det tilsvarer en vekst på 60 prosent fra samme tid i fjor. Men statssekretær Liebe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet godtar ikke uten videre sammenligningen med fjorårstallene.

- Den store økningen i asyltilstrømningen i 2008 kom først på vårparten. Derfor går det ikke an å sammenligne første kvartal i år med første kvartal i fjor, sier Rieber-Mohn til Aftenposten.

Hun peker også på at mange faktisk får avslag. Av 343 irakiske asylsøkere som har fått sine saker hurtigbehandlet på asylmottaket på Torshov i Oslo, har 98,5 prosent fått avslag. Kun fem har fått opphold.

- Vi ønsker å begrense tilstrømningen av asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse. Torshov-prosjektet har vist seg å være et veldig effektivt tiltak, sier statssekretæren.

- Har ikke mistet kontrollen

Hun viser også til at regjeringen denne uken vil sende ytterligere fire forskrifter om innstramming fra 1. mai til UDI. Hun avviser kritikken fra Høyre om at regjeringen har mistet kontrollen med innvandringen.

- Vi har jobbet i ekspressfart for å komme så langt, sier Rieber-Mohn, som peker på at det kom 17.400 asylsøkere mellom 2001 og 2005 da Erna Solberg (H) var statsråd.

- Vi har en vanskeligere jobb å gjøre siden ganske få av dagens asylsøkere åpenbart er grunnløse. Tidligere kom det mange fra Romania og Bulgaria, nå kommer de fra Somalia, Eritrea, Irak og Afghanistan, sier Rieber-Mohn.(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer