Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona

33 arbeidere i kjøttfabrikk corona-smittet

Halve staben ved FG Kjøttsenter i Oslo ble smittet av covid-19.

STENGTE: Innenfor disse fabrikklokalene på Furuset i Oslo holder kjøttfabrikken FG Kjøttsenter til. Halve staben ble corona-smittet, men alle er friske igjen nå. Foto: Nina Hansen
STENGTE: Innenfor disse fabrikklokalene på Furuset i Oslo holder kjøttfabrikken FG Kjøttsenter til. Halve staben ble corona-smittet, men alle er friske igjen nå. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg er bekymra for om arbeidsfolk i Norge er godt nok beskytta mot smitte. Vi har flere eksempler på at akkurat det samme har skjedd i Tyskland og USA hvor smitte bryter ut, særlig der man bor og jobber på samme sted, skriver Oslo-byråd Robert Steen i en e-post til Dagbladet.

Den 4. mai sendte kjøttbedriften FG Kjøttsenter på Furuset i Oslo ut en pressemelding der selskapet opplyste at de hadde vedtatt å stenge produksjonen inntil videre, etter at seks ansatte hadde fått påvist coronasmitte.

Det viser seg at halvparten av de ansatte ved kjøttfabrikken ble smittet - totalt 33 av 67 ansatte.

Det går fram i et brev fra Robert Steen (Ap) sendt til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) den 14. mai. Steen er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo. Klassekampen har tidligere omtalte saken.

Innleide arbeidere

FG Kjøttsenter på Furuset ble etablert i 2012. Fabrikken får tilsendt slaktede svin, og ansatte skjærer svinene til produkter som skinke og koteletter.

Fabrikken hadde en omsetning på 433 millioner kroner, og et resultat før skatt på 96 000 kroner i 2018. Kjøttselskapet eies av kjøttkonsernene Grilstad og Fatland med femti prosent hver.

BEKYMRET: Byråd Robert Steen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Byråd Robert Steen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fabrikken er nå i drift igjen, og de ansatte er friskmeldte, ifølge Bydelsdirektør Marius Trana i bydel Alna. Han sier at bydelen har kontaktet Mattilsynet, som sier at det ikke er noen risiko for smitte fra kjøttet.

Byråd Robert Steen setter corona-smitten i sammenheng med at 31 arbeidere ved bedriften er innleid fra Polen og Tsjekkia, via to bemanningsbyråer.

Han trekker linjene til hendelser ved kjøttfabrikker i USA og Tyskland. Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan tusenvis av arbeidere ved amerikanske kjøttfabrikker er blitt smittet av corona, og minst 20 arbeidere skal ha dødd.

«Likhetstrekkene ser ut til å være at det handler om innleid arbeidskraft som også har boløsninger i et fellesskap hvor de fleste arbeider og bor sammen fordelt på flere leiligheter», står det i brevet.

Steen skriver at de ikke har indikasjoner på at arbeidsgiver eller selskap har opptrådt uforsvarlig eller i strid med regelverk, men stiller spørsmål ved om regelverket er godt nok.

- Ansatte som går på jobb må kunne stole på at både arbeidssituasjonen, og når man har overnattingsløsninger som en del av arbeidssituasjonen, er organisert på en måte som beskytter ansatte mot smitte. Når dette har skjedd i Norge kan det bety at vi ikke vi gode nok i Norge på å beskytte ansatte fra smitte, og jeg har derfor bedt regjeringen vurdere om man trenger å justere på regler, krav og tiltak, sier Steen til Dagbladet.

- Helt feil

Styreleder Ståle Gausen i FG Kjøttsenter sier til Dagbladet at FG Kjøttsenter har fulgt retningslinjene fra FHI helt siden Norge stengte ned 12. mars, blant annet ved å dele opp produksjonen i to skift, overholde to-meters regel og ha smittevask mellom pauser.

STYRELEDER: Ståle Gausen, styreleder i FG Kjøttsenter. Foto: FG Kjøttsenter AS
STYRELEDER: Ståle Gausen, styreleder i FG Kjøttsenter. Foto: FG Kjøttsenter AS Vis mer

Ansatte har fått informasjon om coronatiltak med tolk to ganger ukentlig, ifølge Gausen.

Gausen bekrefter at de aller fleste av de 33 smittede var blant de innleide polske og tsjekkiske arbeiderne.

Men han mener det er helt feil å trekke linjer til situasjoner som har oppstått ved kjøttfabrikker i USA og Tyskland.

- Det er helt feil. Hvis du ser på boforhold og sosiale forhold både i USA og for så vidt Tyskland, snakker vi om helt andre forhold enn i Norge. I Norge har vi ryddige forhold, og det er jeg glad for.

- Når halvparten av de ansatte ble syke, er smitteverntiltakene i bedriften gode nok?

- Jeg tror både vi og smittevernteamet i kommunen har gjort oss opp en oppfatning av at det ikke er arbeidsplassen som er hovedsmittekilden, sier Gausen.

- Tett på hverandre

Han sier at arbeiderne trolig ble smittet på fritiden. Arbeiderne bor i leiligheter med to til fire arbeidere i hver leilighet.

- Er boforholdene til de innleide arbeiderne gode nok?

- Ja, men det er en akilleshæl når det gjelder smittespredning at mange bor i samme boligkompleks, og at de er tett på hverandre, også sosialt, sier Gausen.

Ingen av de smittede ble alvorlig syke eller innlagt på sykehus, ifølge Gausen. Bedriften har nå vært i drift i to uker.

Gausen sier at de ønsker en gjennomgang av reglene velkommen, og stiller seg til disposisjon for å dele erfaringer synspunkter med myndighetene.

- Trygt å spise kjøttet

Bydelsdirektør Marius Trana i bydel Alna skriver i en e-post til Dagbladet at bydelen har fulgt opp smittesituasjonen hos FG Kjøttsenter tett.

- Bydelsoverlegen og smitteteamet hadde gjennom hele utbruddet tett dialog med bedriften for å spore smitte, iverksette tiltak og informere ansatte, sier han.

- Er det trygt å spise kjøttet derfra?

- Et av de første spørsmålene vi avklarte i forhold til FG Kjøttsenter var spørsmålet om smitte i kjøtt. Det ble tatt kontakt med Mattilsynet som avklarte dette spørsmålet for oss. Det er ingen risiko for at kjøttet fører til smitte, skriver Trana.

På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Kilde: FHI / SNL. PS: Etter inspirasjon fra Vox (men med norske tall). Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!