Gjeng-kriminalitet i Oslo

33-årig gjengtopp ønskes varetektsfengslet

Global MC-klubb vil etablere seg i Oslo. Nå er påtenkt leder pågrepet.

VARETEKTSFENGSLES: 33-åringen (foran i midten, mørk boblejakke) bor på Vestli, og var etter det Dagbladet erfarer tiltenkt en lederrolle i MC-klubben Satudarah, som vil etablere seg i Oslo. Bildet viser flere personer som politiet mener er aktive kriminelle, i møte med minst tre representanter fra MC-klubben Satudarah, på Linderudsenteret i februar. Foto: Privat
VARETEKTSFENGSLES: 33-åringen (foran i midten, mørk boblejakke) bor på Vestli, og var etter det Dagbladet erfarer tiltenkt en lederrolle i MC-klubben Satudarah, som vil etablere seg i Oslo. Bildet viser flere personer som politiet mener er aktive kriminelle, i møte med minst tre representanter fra MC-klubben Satudarah, på Linderudsenteret i februar. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I februar i år møtte en toppleder i den globale MC-klubben Satudarah en 33-åring fra Vestli, som har tilknytning til Oslos gjengmiljø, avslørte Dagbladet.

Der var også rundt 150 andre personer tilstede, for å markere styrke og samarbeid, og for å bygge et nettverk.

Fire uker

Nå ønsker politiet å varetektsfengsle 33-åringen fra Vestli i fire uker, ifølge politiadvokat Mette Persen.

I TINGRETTEN: 33-åringen fra Vestli ble pågrepet i går, og politiet ønsker nå å varetektsfengsle ham for fire uker, ifølge politiadvokat Mette Persen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I TINGRETTEN: 33-åringen fra Vestli ble pågrepet i går, og politiet ønsker nå å varetektsfengsle ham for fire uker, ifølge politiadvokat Mette Persen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Den 33-årige norsk-pakistaneren skal være tiltenkt en rolle som president av MC-klubben i Oslo, melder NRK. Også Dagbladet er kjent med at Vestli-mannen nevnes som leder i Satudarah, Oslo. Satudarah er en såkalt 1-prosent-klubb, som knyttes til narkotika, vold og annen kriminalitet.

- Han erkjenner seg selvfølgelig ikke skyldig etter siktelsen, sier 33-åringens forsvarer, Trygve Staff, til NRK.

Dagbladet får opplyst at 33-åringen mener han er pågrepet som på bakgrunn av bildet som Dagbladet tidligere har publisert. Både Kripos og oslopolitiet mener bildet kan vise dannelsen av et kriminelt nettverk. 33-åringens forklaring er at bildet ble tatt i forbindelse med en middag blant venner.

Politiadvokat Mette Persen i Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere om bildet som viser den siktede 33-åringen på et møte med medlemmer fra MC-klubben Satudarah, er en del av etterforskningen mot den tidligere straffedømte mannen. 33-åringen er siktet for grov kroppsskade, for å ha ulovlige skytevåpen og oppbevare ammunisjon, trusler og trusler mot politi under et avhør på Grønland politistasjon, ifølge Persen.

- Farlig forbindelse

33-åringen har flere dommer for ran og narkotika, og Kripos bekreftet nylig overfor Dagbladet at det er kontakt mellom internasjonal mafia og Oslos kriminelle underverden, og at de anser denne forbindelsen for farlig.

- Det kan være farlig når en internasjonal MC-klubb knyttes inn til en betent konflikt i Oslo, sa politiinspektør Eivind Borge, som er leder i avdelingen for taktisk etterforskning i Kripos.

Den 33-årige norsk-pakistaneren ble pågrepet i Oslo i går. Han er ifølge NRK siktet for både eldre saker og noen nye saker, som skal ha kommet de siste månedene.

Vil til Oslo

Oslo har det siste halve året vært preget av en rekke skyteepisoder. Konfliktene mellom kriminelle i Oslo har vært harde.

- Bildet illustrerer godt at her er det ønske om å etablere et nettverk. Vi har etterretning som bekrefter det samme. Vi har gode grunner til å tro at Satudarah ønsker å etablere seg i Oslo. Nå er de på det punktet der de skaffer seg logistikken som skal til for å lykkes, sier Borge, som har vært i Kripos i 20 år.

Dette bekreftes også av Anders Rasch-Olsen som er seksjonsleder i politiets enhet for spesielle operasjoner i Oslo.

- Det er ikke noe tvil om at Satudarah MC ønsker å etablere seg i Oslo. Dette er vel antageligvis et forsøk på å etablere et «street crew» i byen, sa Rasch-Olsen, da han ble intervjuet av Dagbladet for to uker siden.

Et såkalt «street crew» kan være et redskap som MC-klubbene bruker til å gjennomføre kriminelle handlinger.

Grenseløst

Kripos er politiets enhet for bekjempelse av organisert kriminalitet på nasjonalt nivå. Nå zoomer de inn på Oslo og gjengkonfliktene.

- Vi har godt dokumentert at det er internasjonale forbindelser mot gjengmiljøet i Sverige og Danmark, i tillegg til knytningen mot Satudarah MC og Nederland, sier Borge.

Dagbladet har vært i kontakt med topplederen i Satudarah MC som ikke ønsker å kommentere politiets uttalelser, men sier følgende via sin advokat, Anne Kroken:

- Min klient opplever politiets påstander som spekulative og uten rot i virkeligheten.

Stavanger-start

I Norge oppstod Satudarah i Stavanger i 2014.

- De vi så var med i klubben var personer som hadde vært med i andre klubber før. Folk som hadde vært «hang around» og prospekt i andre klubber. På det meste var de ti medlemmer i Stavanger-området, sier Bjørn Vidar Bollestad, som leder politiets arbeid mot organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt

Men det var før en intern splittelse delte klubben, ifølge politiet. Ifølge politimannen har Satudarah MC holdt en lav profil etter splittelsen og politiet mener nå klubben bare består av femseks personer.

- I utgangspunktet ser man at de har kontakt med kjente kriminelle størrelser i Oslo. Dette er i tråd med det vi fryktet. Ifølge politiet i Nederland er dette en klubb som driver lite med motorsykler og mye med kriminalitet, sier Bollestad.

Han sier videre at politiet «vet at det har vært forsøk på å etablere en klubb i Oslo, men per nå har de ikke klart å etablere et så kalt «chapter» i hovedstaden».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer