33-åring tidligere dømt for ulovlig besittelse av dynamitt

Tatt med bombe i går.

ETTERRANSAKING:  Politiet har i hele dag jobbet med etter ransaking og sikring av bevis i boligen i Siljan i Telemark, der det i går ble funnet en hjemmelaget bombe. Foto: Per Flåthe
ETTERRANSAKING: Politiet har i hele dag jobbet med etter ransaking og sikring av bevis i boligen i Siljan i Telemark, der det i går ble funnet en hjemmelaget bombe. Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SILJAN/OSLO (Dagbladet): Et helt nabolag i Siljan i Telemark ble i går evakuert etter at politiet fant en hjemmelaget bombe i boligen til en 33 år gammel mann og hans 23 år gamle kone.

Bombefunnet ble gjort da politiet ransaket parets bolig etter mistanke om at 33-åringen sto bak tyveri av flere våpen fra en bolig i Larvik tirsdag.

I hele dag har teknikere og etterforskere fra både Telemark- og Vestfold politidistrikt arbeidet i parets bolig med etterransaking og sikring av beslag og bevis. Flere våpen er båret ut av leiligheten, både det som ser ut som skytevåpen, men også en armbrøst i tillegg til en rekke andre gjenstander. 

Flere dommer Paret, som nå befinner seg i politiets varetekt, vil bli avhør i løpet av ettermiddagen.

De er beskrevet som kjenninger av politiet.

DOMFELTE FLERE GANGER:  Den siktede 33-åringen er tidligere tatt med sprengstoff. Han oppga da i retten at det skulle brukes til fiske. Foto: Privat
DOMFELTE FLERE GANGER: Den siktede 33-åringen er tidligere tatt med sprengstoff. Han oppga da i retten at det skulle brukes til fiske. Foto: Privat Vis mer

33-åringen er domfelt en rekke ganger, og er også tidligere tatt for oppbevaring av sprengstoff. I 2012 ble han dømt for å være i ulovlig besittelse av en dynamittstav.

Han erkjente straffeskyld for dette, men forklarte at dynamitten skulle brukes som fiskeredskap, kommer det fram i dommen fra Nedre Telemark tingrett.

I samme kjennelse ble han også dømt for vold, trusler og frihetsberøvelse etter at han blant annet tok kvelertak på en person som skyldte ham penger, dyttet ham inn under overskapene i en kjøkkeninnredning og slo ham i ansiktet.  Den fornærmede ble også truet med  en sprøyte med salmiakk og holdt i en kjeller mot sin vilje, ifølge dommen, der 33-åringen blir dømt til 14 måneders fengsel.

I 2011 ble han dømt til to års fengsel for flere forhold der det mest alvorlige var et hjemmeran.

 ARMBRØST:  Blant gjenstandene politiet har tatt beslag i i dag er en armbrøst. Foto: Per Flåthe
ARMBRØST: Blant gjenstandene politiet har tatt beslag i i dag er en armbrøst. Foto: Per Flåthe Vis mer

Ulovlig våpenbesittelse går også igjen i dommene mot ham. Han er også tidligere dømt for å ha gjort innbrudd der det er stålet våpen — noe han nå igjen mistenkes for.

Den 23 år gamle kvinnen har kun en betinget dom mot seg for mindre alvorlige forhold.

- Hjelpsomme På tross av de alvorlige dommene, beskriver naboer av paret dem som rolige og hjelpsomme mennesker overfor Dagbladet i dag.

- Han er en god mann på bunn og egentlig ganske smart, men tar dumme valg av og til, sier en barndomskamerat av den siktede mannen.

Hvorfor de oppbevarte en bombe hjemme hos seg og hvor de eventuelt ville bruke denne er ikke kjent.

- Fordi de enda ikke er avhørt, har vi ikke fått klarhet i det enda. Vi regner med at de vil bli avhørt i løpet av ettermiddagen, sier politijurist Kristin Bjelkemyr-Østvang til Dagbladet i 13-tida.

Hun vil ikke kommentere om det er gjort våpenbeslag i parets leilighet i tillegg til bomben.

- Vi er på stedet og driver etterransaking nå. Hva som er funnet har jeg ikke oversikt over. Så vidt jeg vet ble det ikke gjort funn av våpen i natt, sier hun.

Paret vil trolig bli framstilt for varetektsfengling i morgen.

BESLAG:  Politiet har gjort en rekke beslag, blant annet dette våpenfutturalet. Foto: Per Flåthe
BESLAG: Politiet har gjort en rekke beslag, blant annet dette våpenfutturalet. Foto: Per Flåthe Vis mer