Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

33-åring vil få straffe-rabatt etter baby-død

Må møte i retten for sjette gang, tiltalt for å ha mishandlet Byron (8 mnd.) til døde.

MOR FANT BABY DØD: Åtte måneder gamle Byron ble funnet død av sin egen mor 25. september 2004 i denne kjellerleiligheten i Kristiansand. Byron døde av hode- og leverskader, samt armbrudd. Foto: Eivind Pedersen
MOR FANT BABY DØD: Åtte måneder gamle Byron ble funnet død av sin egen mor 25. september 2004 i denne kjellerleiligheten i Kristiansand. Byron døde av hode- og leverskader, samt armbrudd. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
I morgen starter saken i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Men det er allerede klart at 33-åringen, som nekter straffskyld, vil få en kraftig strafferabatt, om han blir funnet skyldig av juryen.

Bakgrunnen er at den fem år gamle saken har utviklet seg til en rettsskandale.

Dette er sjette gangen en norsk domstol skal behandle straffesaken mot 33-åringen, etter at Byron ble funnet død 25. september 2004 i Kristiansand av sin mor.

Det er Agder lagmannsrett som gjennom prosessuelle feil har ført til den rettslige maratonprosessen. To ganger har fellende dommer mot 33-åringen blitt opphevet i Høyesterett.

Det var legene som slo alarm, etter at Byron ble funnet død, og politiet ble koblet inn. 33-åringen, som på det tidspunktet var kjæreste med Byrons mor, ble siktet i saken. Etter at etterforskingen var avsluttet, henla imidlertid statsadvokaten i Kristiansand saken, men den beslutningen omgjorde riksadvokaten etter anke, og 33-åringen ble tiltalt.

Syk forsvarer
I Kristiansand tingrett i November 2006 ble 33-åringen frikjent for legemsbeskadigelse med døden til følge. Statsadvokaten anket til lagmannsretten, og i Agder lagmannsrett høsten 2007.

Under rettsforhandlingen ble imidlertid 33-åringens daværende hovedforsvarer syk. Dommerne besluttet likevel å fortsette saken, og 33-åringen ble dømt etter tiltalen. Han fikk fengsel i sju år.

Denne dommen opphevet Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil, fordi lagmannsretten ikke utsatte saken da forsvareren ble syk.

I juni 2008 kom saken opp for Agder lagmannsrett på nytt. 33- åringen ble dømt på nytt. Straffen ble seks års fengsel. 33-åringen anket til Høyesterett, som igjen opphevet lagmannsrettens dom.

Dommertabbe
Grunnen var at to av de juridiske dommerne var inhabil, fordi de hadde behandlet 33-åringens sak gjennom kjennelser, før den kom opp for annen gang i lagmannsretten i 2008.

Etter dette skulle saken opp for lagmannsretten i Kristiansand for tredje gang. I mellomtida skrev domstolens sjef, førstelagmannen, et brev til partene og beklaget det som hadde skjedd vedrørende saksbehandlingen.

På den måten gjorde han hele Agder lagmannsrett inhabil i saken mot 33-åringen. Resultatet ble at saken er flyttet til Borgarting lagmannsrett i Oslo.

— Saken er nå fem år gammel. Det er klart det ikke er noe godt utgangspunkt. Det er selvfølgelig tungt for alle de involverte å møte så mange ganger i en rettssal, sier aktor Dennis Danielsen til Dagbladet.

Redusert straff
Førstelagmann Dag Bugge Nordèn i Agder lagmannsrett har tidligere i år slått fast at strafferabatten vil bli høyere enn ett år.

— Han fikk redusert straffen med ett år til seks års fengsel i forrige rettsrunde i lagmannsretten og at saken er ytterligere forsinket vil naturlig nok føre til ytterligere reduksjon dersom han blir dømt, sa dommeren til TV 2 i mars.

Aktor Danielsen opplyser at han vil ta utgangspunkt i sin tidligere påstand om sju års fengsel, og mener det ikke er opplagt at det bør trekkes fra en betydelig strafferabatt.

Det er avsatt hele 15 dager til saken. Advokat Thomas Randby i Advokatfirmaet Elden er forsvarer.

— Det er en voldsom belastning å ennå ha en så alvorlig anklage hengende over seg, men han har også behov for en avklaring, sier Randby.

Han vil ikke kommentere strafferabatt-spørsmålet, siden tiltalte håper og tror at han vil bli frikjent:

— Min klient er frifunnet av en enstemmig tingrett i Kristiansand, også for erstatningskravet, og det er hans klare oppfatning at den dommen er riktig. 33-åringen og Byrons mor har brutt forholdet for lenge siden.

Det lyktes i går kveld ikke Dagbladet å få kommentarer fra bistandsadvokaten til Byrons mor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media