33 døde av skrekk-virus

Det fryktede ebola-viruset har brutt ut i Uganda. 33 mennesker er døde, flere av dem helsepersonell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødstallene fryktes å bli langt høyere enn 33. Hittil er 62 mennesker meldt smittet av ebola-viruset i Gulu, i den nordlige og fattigste delen av Uganda. Leger frykter at tallet på omkomne er høyere enn det offisielle, og at mange i avsidesliggende landsbyer allerede er døde før de fikk legehjelp.

Det kan bety at Uganda kan vente seg en ebola-katastrofe av ukjente dimensjoner. Det kan ha vært ugandiske soldater på vei hjem fra Den demokratiske republikken Kongo, som bragte smitten med seg.

Krisehjelp

Ugandiske myndigheter anklages for ikke å ha reagert raskt nok på meldingene om et nytt ebola-utbrudd. Folk oppfordres til ikke å få panikk mens de utarbeider en nasjonal kriseplan.

To eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er sendt inn i området, mens et team av leger og sykepleiere er ventet i løpet av dagen.

Det er sendt inn isolat-telt og beskyttelsesutstyr etter at tre sykepleiere ble smittet av pasienter.

Epidemi

Det finnes ingen kjent medisin mot det svært smittsomme ebola-viruset. Det smitter gjennom dråpe-smitte, og forskerne vet ikke hvorfor viruset blusser opp plutselig.

I 1995 døde 245 mennesker i den hittil største kjente epidemien i Kikwit-området i Kongo. Viruset ble første gang oppdaget i 1976, og de smittede får feber, muskelsmerter og blødninger fra munn og nese.

SMITTEFARLIG: Forrige store ebola-epidemi drepte 245 mennesker. Her fra Kikwit 1995.