33 kan være drept

RENA (Dagbladet): Togkatastrofen på Åsta kan være norgeshistoriens verste togulykke. Politiet frykter at 33 personer kan være drept. Overlevende karakteriserer tragedien som et inferno i flammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en katastrofe, fastslo politiinspektør Arne Bjørkås i Kripos overfor Dagbladet seint i går kveld.

Foreløpig vet ingen med sikkerhet hvorfor de to togene kolliderte front-mot-front ved Åsta, om lag sju kilometer sør for Rena på Rørosbanen i går ettermiddag. Det eneste politiet og NSBs egen ulykkeskommisjon med sikkerhet kan fastslå, er at et av togene enten må ha kjørt mot rødt, eller så har toget fått feil signal.

33 kan være døde

Sørgående tog var på vei fra Trondheim til Hamar, og var om lag 15 minutter forsinket. Nordgående tog var lokaltoget fra Hamar, som skulle til Rena.

Etter hva Dagbladet forstår skulle togene krysse hverandre like sør for ulykkesstedet ved Rustad stasjon.

Men noe gikk galt, fryktelig galt.

- Tallene vi har fått fra NSB viser at det skal ha vært 100 personer om bord i togene. 81 passasjerer og to NSB-ansatte i sørgående tog, og 15 passasjerer og to ansatte i lokaltoget, sier politimester Magnar Lynum på Elverum.

Tre av de fire NSB-ansatte som jobbet på togene er blant de døde eller savnede, opplyste NSB i går kveld.

I natt ble det konstatert 67 overlevende . 18 personer var innlagt på Hedmark sentralsjukehus, sju var konstatert døde. Og 26 personer var savnet.

Slakk kurve

I natt var det ifølge politiet klart at de to togsettene har frontkollidert i høy hastighet.

- Ulykken har skjedd i en slakk kurve. Togene har kjørt i hverandre i stor hastighet, sier politimester Magnar Lynum.

Offisielt ville politiet i natt ikke kommentere antall døde, utover det faktum at sju er funnet døde. Men underhånden bekreftet flere i politiet i Østerdalen at 33 personer kan ha omkommet.

Knust og brent

Verken NSB eller politiet, som hver for seg gransker togulykken, ville i natt spekulere i årsaken til katastrofen. Samtidig gjøres det klaret overfor Dagbladet at det som ikke skulle kunne skje, vitterlig skjedde.

- Det eneste jeg med sikkerhet kan si nå, er at dette er en stor tragedie, sier politimester Magnar Lynum.

Diesellekkasje

Ifølge overlevende som var passasjerer i sørgående tog på vei til Hamar, må de fleste av de døde og savnede i nordgående tog ha sittet foran i vogna som ble trukket av et motorvognsett.

De som er døde og savnet i toget som var på vei sørover, må ha sittet i første vogn bak lokomotivet.

Lokaltoget med motorvognsettet som var på vei nordover er knust og første del av togsettet fullstendig pulverisert. Lokomotivet som trakk tre vogner på vei mot Hamar, sporet av og er totalt ødelagt. Den først vogna begynte å brenne umiddelbart og er nå totalt utbrent. De to andre vognene begynte å brenne en stund seinere, på grunn av diesellekkasje. De to bakerste vognene ble i natt også karakterisert som utbrente.

De som ble drept har trolig sittet i første vogn bak lokomotivet.

- Ubeskrivelig

Flere av de overlevende mente at ulykken må ha skjedd ved 13.30-tida, men lensmannen på Rena fikk melding om ulykken klokka 13.14. Togkollisjonen skjedde trolig bare noen minutter tidligere.

Det ble ringt inn på politiets nødtelefon og varslet om et kraftig smell og røykutvikling på jernbanelinja seks til sju kilometer sør for Rena.

- Det ble umiddelbart slått katastrofealarm og sykehus ble varslet, sier lensmann Per Ravnekleven.

Han kom sammen med to betjenter til ulykkesstedet bare noen minutter etter at politiet var varslet.

- Synet som møtte oss var ubeskrivelig. Mer og mindre skadde passasjerer hadde kommet seg ut av toget. To vogner var filtret inn i hverandre, og det var røykutvikling over hele området. Så begynte det å brenne, sier Ravnekleven.

Han forteller at det ikke nyttet å slokke brannen med vann eller pulverapparat:

- Det var en voldsom varmeutvikling, noe som gjorde redningsarbeidet nærmest umulig.

SKJEBNETUR: Tog-katastrofen på Åsta sør for Rena krevde trolig 33 menneskeliv. I natt ble det konstatert 67 overlevende.