MEKTIGE KREFTER: Deler av kystområdene i Sør-Miami er oversvømt på grunn av stor nedbørsmengde og stormflom. Sporerne etter orkanen Irma var tydelige få timer etter at de verste stormkastene hadde lagt seg. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Irma raser over Florida:

3,3 millioner uten strøm, og Irma fortsetter med livstruende vind og flombølger

Minst fem døde i Irmas herjinger i Florida så langt. To politibetjenter blant de omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI/NEW YORK (Dagbladet): Irma dundret søndag med voldsom kraft mot Florida. Først traff den Florida Keys. Deretter fortsatte de verste herjingene særlig langs vestkysten av den amerikanske delstaten.

OMKOM: Politibetjentene Julie Bridges (42) og Joseph Osman (53) har mistet i går livet ifølge Palm Beach County Sheriff's Office. Foto: Scanpix
OMKOM: Politibetjentene Julie Bridges (42) og Joseph Osman (53) har mistet i går livet ifølge Palm Beach County Sheriff's Office. Foto: Scanpix Vis mer

Minst fem personer er omkommet i Florida, ifølge ABC News. En person ble funnet omkommet i et hjem i Shark Key søndag. I Florida Keys var to personer tidligere bekreftet døde som følge av orkanen. Hardee County har også meldt om to dødsfall. Totalt er det meldt om rundt 30 dødsfall etter Irmas voldsomme ferd over Karibia.

Blant de omkomne er to politibetjenter: Julie Bridges (42) og Joseph Osman (53) har mistet søndag livet, melder Palm Beach County Sheriff's Office på Twitter.

Begge var på jobb da de mistet livet. De hylles som helter på nettet.

Hele delstaten er i katastrofetilstand som en følge av orkanen. Irma var først i kategori 5 og den kraftigste orkanen som noensinne er målt i Atlanterhavet. Siden har den avtatt i styrke, og søndag kveld ble den nedjustert til kategori 2.

HERJER: Orkanen «Irma» er nå på vei mot byen Tampa. På veien har den forårsaket store ødeleggelser. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Miami, på Floridas østkyst, lå i orkanens bane i de opprinnelige prognosene. Men så bestemte Irma seg for å dreie vestover.

Unngikk katastrofen

Innbyggerne føler derfor at de unngikk katastrofen for denne gang. Dette selv om ytterkantene av en orkan med vindkast på opp mot 130 kilometer i timen sneiet forbi og førte til voldsomt regnvær.

ØDELEGGELSER: Orkanen Irma satte store spor i Hollywood på østkysten av Florida. Store områder ble oversvømmet, og en mengde trær blåste over veier og hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØDELEGGELSER: Orkanen Irma satte store spor i Hollywood på østkysten av Florida. Store områder ble oversvømmet, og en mengde trær blåste over veier og hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Sporene etter ekstremværet er veldig tydelig noen få timer etter at stormens øye passerte rundt 12 mil vest for millionbyen.

Overalt ligger trær og greiner over veibanen og de store nedbørsmengdene og stormfloen har oversvømt deler av kystområdene.

Millioner uten strøm

Seint søndag kveld var også 3,3 millioner husstander og bedrifter uten strøm i Florida, melder AP.

RYDDER OPP: Diane St. Jean har startet ryddejobben uten for huset sitt i Hollywood nord for Miami i Florid bare timer etter at orkanen Irma passerte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
RYDDER OPP: Diane St. Jean har startet ryddejobben uten for huset sitt i Hollywood nord for Miami i Florid bare timer etter at orkanen Irma passerte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Dette antallet er forventet å stige ettersom uværet beveger seg nordover. Fortsatt er skadeomfanget i store deler av delstaten uklart, men at det er enormt, er det liten tvil om.

- Irma vil komme med livstruende vind og flombølger i Florida Keys og store deler av sentrale og vestlige Florida i dag og mandag, skriver National Hurricane Center på Twitter.

Uværet suger nemlig til seg enorme vannmengder.

I Naples sørvest i Florida, steg vannstanden med 2,1 meter i løpet av 90 minutter søndag. Borgermesteren i Tampa har erklært portforbud på ubestemt tid, melder Reuters søndag.

Det er ventet at vannstanden kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

EKSTREMVÆR: Orkanen Irma traff østkysten av Florida med opp til 130 km/t i vindkastene. Slik opplevdes stormen for nordmenne som søkte ly på sjømannskirka i Miami. Video Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Ridde av stormen

Diane St. Jean har tatt på seg den røde regnfrakken sin og trosser de kraftige vindkastene som fremdeles kjennes godt på kroppen. Hagen og oppkjørselen hennes i Hollywood nord for Miami er nedlesset med nedfall og knekte greiner.

- Jeg rydder oppkjørselen fordi jeg må på jobb i morgen, sier hun når Dagbladet spør hvorfor hun er ute i ruskeværet.

- Vi har ridd av stormen og det har gått greit. Vi mistet strømmen i morgentimene, men bortsett fra mye søppel i hagen, så har jeg det fint, sier Diane, og bærer tunge palmegreiner ut i gata der store trær sperrer veien videre.

Det er ikke mange ute i gatene, men plutselig kommer en fyr vassende over en oversvømt vei.

- Jeg har det bra. Dette har gått greit, sier David, med et smil.

Han har akkurat vært nede i gata og sjekket om kameraten har det bra.

- Han bor ved siden av et digert tre, så jeg måtte høre om alt sto bra til med han, sier David før et kraftig vindkast nesten blåser ham over ende.

Erklærte katastrofetilstand

USAs president, Donald Trump, erklærte søndag katastrofetilstand i hele delstaten og har godkjent en bistandspakke til delstaten. Midlene skal gå til lån og gjenoppbygging av boliger.

Presidenten sier at han så snart som mulig vil reise til Florida for å se på ødeleggelsene som ekstremværet Irma har forårsaket, melder NTB mandag morgen.

Han uttrykker også forsiktig optimisme når det gjelder redningsarbeidet så langt.

- Alle grupper er godt samordnet. De dårlige nyhetene er dette store monsteret, men den gode nyheten er at vi er svært godt forberedt, sa Trump da han kom hjem til Det hvite hus fra Camp David i Maryland søndag kveld.

Han roste også flere etater som deltar i redningsarbeidet, men han ville ikke gi noe anslag over hvor mye uværet vil koste USA.

- Akkurat nå er vi bekymret for liv, ikke kostnader, sa han.

Trumps luksushotell og feriested Mar-a-Largo ligger i Palm Beach i Florida.

Evakueringer

Selv om vestkysten av Florida blir hardest rammet i timene som kommer, er Irma så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo, skriver NTB.

Til sammen er rundt 7 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere i Florida og Georgia.

OVER ENDE: En mengde trær blåste over ende i Hollywood i Florida da orkanen Irma kom. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OVER ENDE: En mengde trær blåste over ende i Hollywood i Florida da orkanen Irma kom. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer