Dark Room

33 nye Dark Room-saker og misbruk av 300 barn avdekket: - Flere av overgrepene framstår som tortur

33 nye saker i den omfattende Dark Room-etterforskningen siden november i fjor.

STOR ETTERFORSKNING: I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon Dark Room i over et år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK / NTB scanpix
STOR ETTERFORSKNING: I dette rommet ved politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon Dark Room i over et år. På veggene henger flere kart over de involverte i overgrepsnettverkene, og kontakten mellom dem. Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kom politiet i Bergen med en statusoppdatering på Dark Room-etterforskningen, et halvt år etter de første sakene i den omfattende etterforskningen av barneovergrep ble kjent i november i fjor.

Siden 20. november er det opprettet 33 nye saker i prosjektet. 13 av disse sakene tilhører Vest politidistrikt og 20 av de nye sakene er sendt til andre politidistrikt, opplyser politiet. Til sammen har politiet etterforsket 84 saker i Dark Room-prosjektet.

- De fleste sakene omfatter deling, produksjon eller befatning med overgrepsmateriale. Noen saker gjelder fysiske seksuelle overgrep mot barn eller live-streaming av seksuelle overgrep mot barn bosatt i utlandet, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

- 300 barn

Politiet har oppdaget omfattende livestreaming av overgrep mot barn.

- Overgrepene blir gjennomført foran webkameraer og vist direkte. I våre saker er de fleste tilbyderne i vesentlig grad lokalisert på Filippinene. Sakene har et stort omfang og så langt har vi avdekket minst 300 barn som er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt, skriver politiet.

Politiet opplyser at gjerningspersonene via ulike chattekanaler deler informasjon om hvordan man kan bestille og begå slike overgrep.

De ser at tilbud og etterspørsel av livestreaming av overgrep mot blant annet filippinske barn øker, og mener det er all grunn til å tro det vil bli flere saker i framtida.

Framstår som tortur

Etterforskningen har vist at én person ofte kan stå bak svært mange grove overgrep av mange forskjellige barn.

- Flere av de fornærmede barna i sakene som OP Dark Room har avdekket er i spedbarnsalderen. Mange har blitt grovt misbrukt, og flere av overgrepene framstår som tortur, skriver Vest politidistrikt i pressemeldingen.

- Etterforskingen viser at live-streaming av overgrep ikke er en ny type kriminalitet, og vi ser at bestillinger og gjennomføring av slike overgrep har pågått over flere år. Mange av de fornærmede barna i disse sakene lever i fattigdom eller er uten nære omsorgspersoner, og blir kynisk utnyttet av vestlige menn.

Sjokkbølger

Den store overgrepsetterforskningen Dark Room sendte sjokkbølger gjennom Norge i fjor.

Det var politiet i Bergen som først gikk ut med opplysninger om at 51 menn ble etterforsket for å være en del av overgrepsnettverk her til lands og internasjonalt. 25 etterforskere hadde jobbet med et materiale på over 150 terabyte og fant overgrep mot tolv barn i materialet.

Da sakene først ble avslørt, fortsatte Dark Room-etterforskningen å vokse. Både i Norge og internasjonalt.

Siden november er seks saker påtaleavgjort. I tre av dem er det kommet tilståelsesdom. Det er tatt ut tiltalebeslutning i to saker og én sak er avgjort med forelegg. En av tiltalene gjelder fysiske seksuelle overgrep mot egne barn. Fem saker er ferdig etterforsket, men ikke påtaleavgjort på nåværende tidspunkt.

Saken begynte å rulle da politiet tok beslag i en datamaskin hjemme hos en ålesunder. Her fant dataetterforskerne et par tusen overgrepsbilder og et par hundre videofiler. Gjennom analyse av mannens datamaskin fant politiet fram til personer mannen hadde delt overgrepsbilder med eller mottatt bilder fra.

Saken oppdateres

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer