33 personer er drept i Norge i år. Politiet har startet etterforskning av 24 drapssaker

I tillegg kommer seks drapssaker med dødelig utfall.

DRAPSETTERFORSKNING: Politietundersøker åstedet der en mann er funnet død på Torshov i Oslo i november. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRAPSETTERFORSKNING: Politietundersøker åstedet der en mann er funnet død på Torshov i Oslo i november. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har politiet startet etterforskning av 24 drapssaker med 26 ofre. I tillegg kommer seks voldssaker med dødelig utfall. Dermed er 33 personer drept i Norge i år. I tillegg etterforsker Spesialenheten for politisaker en sak der en 35-åring fra Vennesla ble skutt og drept av politiet i Kristiansand.

Januar

9. januar:
Rita Briskelund (42) dør av skuddskader i en bolig i Gran kommune i Oppland. Hendelsen omtales først som et vådeskudd, og ektemannen (51) blir siktet for uaktsomt drap. Senere ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap. Mannen tiltales for dette og dømmes til tolv års fengsel. Dommen er anket.

- Mannen har erkjent de faktiske forholdene. Han er ikke kjent av politiet fra tidligere, opplyste politiadvokat Trine Hanssen i Innlandet politidistrikt til Dagbladet i januar.

Februar

13. februar:
En somalisk mann i 30-årene blir knivstukket i en bolig i Kongsberg sentrum. To timer senere ble offeret bekreftet død på sykehus. En mann i 30-årene ble tiltalt for forsettelig drap og trusler.

Ifølge tiltalen skal mannen ha stukket avdøde flere steder på kroppen med en kniv. Begge mennene er somaliske statsborgere, og begge skal ha bodd i Norge i minst ti år. De omtales som tidligere bekjente.

I starten av desember tilstår 30-åringen. 16. desember dømmes han til 13 års fengsel for forsettlig drap i Kongsberg og Eiker tingrett.

26. februar:
63 år gamle Mahmoud Mohammadi, en kurder fra Iran, blir funnet drept i en leilighet på Hånes i Kristiansand.

Kona og sønnen blir pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. De blir senere løslatt. I begynnelsen av april blir kona på nytt pågrepet og siktet. I slutten av mai tilstår hun å ha drept ektemannen.

- Kvinnen tok kontakt med politiet i går kveld og sa hun ønsket å forklare seg på nytt. Hun avga en full tilståelse og har erkjent at det var hun som tok livet av ektemannen, uttalte fungerende sjef for Felles kriminalenhet, Terje Kaddeberg Skaar, til Fædrelandsvennen, i forbindelse med tilståelsen.

Mars

4. mars:
En mann i 50-årene blir funnet livløs i en leilighet på Tøyen i Oslo og blir erklært død på stedet. Det var en kamerat av mannen som kontaktet politiet og fortalte at vennen var død.

To menn på 49 og 56 år, hvorav den ene er kompisen som varslet politiet, er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette.

7. mars:
Terje Jensen (83) blir funnet død på Gulset i Skien. Den 52 år gamle sønnen hans ble i utgangspunktet innkalt som vitne i saken, men på bakgrunn av hva som kom fram i politiavhøret ble han siktet for å ha drept sin far.

Han erkjenner drapet.

23. mars:
Lillian Iren Holøien (54) blir funnet død i en leilighet på Flisa i Hedmark. Ektemannen på 45 år er siktet for drap. Mannen har tilstått.

April

21. april:
En 64 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Lier i Buskerud.

Den 36 år gamle sønnen hennes varslet politiet om dødsfallet. Han ble pågrepet og siktet for forsettlig drap. Senere er siktelsen skjerpet til overlagt drap.

24. april:
Trude Brenna Aasen (38) blir funnet død på Åsen i Os kommune i Hordaland. Den 41 år gamle fraseparerte ektemannen hennes er siktet for drap.

Ifølge BT hadde det separerte paret avtalt å møtes hjemme hos mannen på drapsdagen, for å signere papirer. Papirene skal ha omhandlet det økonomiske oppgjøret i forbindelse med skilsmissen.

29. april:
En 35 år gammel mann blir funnet drept og delvis oppstykket i en koffert ved en boligblokk på Ammerud i Oslo.

Opprullingen av drapet startet da politiet ble varslet av en kvinne som så to menn på en gangvei ved Ammerud skole. De to fraktet en koffert og skal ha slitt med å få den med seg.

Tre menn og en kvinne er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. To menn sitter fortsatt varetektsfengslet, mens en mann og kvinnen er løslatt. Siktelsen består mot alle.

Mai

15. mai:
En kvinne i slutten av 70-årene blir funnet død i en branntrapp i en blokk på Tøyen i Oslo.

Dagbladet erfarer at åstedet så svært ille ut. Kvinnen ble funnet naken og ille tilredt i branntrappa i boligblokka.

Naboer fortalte Dagbladet at det lå synlige blodspor i ganga i en av de øverste etasjene. I tillegg skal en inngangsdør til en leilighet i en av de øverste etasjene ha blitt slått inn. Ifølge VG tok politiet seg inn i blokka med skjold og rambukk.

En 64 år gammel mann er siktet for drap, mens en 47 år gammel mann er siktet for drap eller medvirkning til dette.

Juni

8. juni:
En 43 år gammel mann blir slått ned på gata i Drammen og dør senere på sykehus.

43-åringen blir funnet på gata i Amtmand Bangs gate, et par steinkast fra Drammen sykehus. Han hadde store hodeskader og ble først innlagt på nevnte sykehus, før han ble sendt videre til Ullevål i Oslo.

En 37 år gammel mann er siktet for å ha utøvet volden.

14. juni:
En kvinne (35) blir knivstukket utendørs på Trosterud i Oslo og blir erklært død på stedet.

Forbipasserende varslet politiet etter å ha sett en mann angripe kvinnen. Den 41 år gamle ektemannen hennes er varetektsfengslet, siktet for drap. Da mannen ble pågrepet bekreftet han at han var gjerningsmannen. I retten nektet han straffskyld.

Kvinnen var på vei hjem fra en reise som ektemannen ikke hadde vært med på, da han gikk til angrep. Mannen er norsk statsborger, opprinnelig fra Afghanistan. Den drepte kvinnen var russisk borger. Paret har tre barn sammen.

16. juni:
58 år gamle Mona Nordaas blir drept på Evanger i Voss. Det var naboene som fant 58-åringen død i sin egen leilighet, og varslet politiet.

En 43 år gammel musiker som bodde hos kvinnen, er siktet i saken. Han har tilstått drapet på 58-åringen.

Juli

9. juli:
En litauisk mann i 20-årene blir funnet død på en gård i Lånke i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Fire litauere er siktet for grov kroppsskade med døden til følge eller medvirkning til dette.

17. juli:
En 39 år gammel mann fra Sogn og Fjordane blir funnet død på et hotellrom i Oslo, og politiet mener han har blitt forgiftet en eller to dager før.

En 29 år gammel mann er siktet for forsettlig drap ved bruk av heroin.

28. juli:
32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø blir funnet død i en leilighet like utenfor Tromsø sentrum.

En 27 år gammel utvist asylsøker, som sier han kommer fra Kongo og som tidligere har hatt et forhold til avdøde, er siktet for forsettlig drap.

Ifølge Nordlys er kvinnen ekskjæresten til mannen som er siktet for drap. Mannen skal ha ytret ønske om å gifte seg med kvinnen, men hun skal ha vært avvisende til giftemål. Mannen er besluttet utvist, men har ikke frivillig forlatt landet, opplyser politiet.

31. juli:
En 44 år gammel mannlig marokkansk statsborger blir funnet død i en bolig i Lyngdal i Vest-Agder.

En 20-årig mann med sudansk statsborgerskap og midlertidig opphold i Norge, er siktet for forsettlig drap. Han ble pågrepet av politiet på stedet.

August

29. august:
37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn Petchngam blir funnet skutt i en leilighet i Kirkenes. Begge to var thailandske statsborgere, men hadde opphold i Norge.

Politiet kom til stedet etter å ha fått melding om husbråk fra flere naboer.

Moren dør på stedet, mens gutten dør på sykehus. Kvinnens 59 år gamle ektemann, og guttens stefar, ble funnet med alvorlige skuddskader og er siktet for drap på de to. Mannen er etnisk norsk.

Kvinnen skal ha vært hos politiet uka før drapet og blant annet spurt om hvordan hun skulle forholde seg til situasjonen i hjemmet, en situasjon hun skal ha beskrevet som vanskelig.

September

3. september:
49 år gamle Nils Olav Bakken, som tilhørte et rusmiljø, blir funnet død og forkullet ved en skogsvei i Søndre Land i Oppland.

En 44 år gammel kvinne, hennes ekskjæreste (35) og kvinnens sønn (20) er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette. Alle tre ble pågrepet av politiet i midten av november.

To av de siktede har innrømmet tilknytning til båldrapet, men de har ikke erkjent straffskyld.

25. september:
En 25 år gammel mann fra Litauen blir funnet død i ei hytte i Rauland i Vinje kommune i Telemark. En 35-årig mann fra Litauen er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Ifølge obduksjonen er det uklart hvordan 25-åringen døde, og siktelsen kan bli endret. De involverte skal ha oppholdt seg i en hytte sammen med flere andre personer. Naboer har fortalt at de samme natt våknet til en høylytt diskusjon fra hytta.

Oktober

10. oktober:
En 38 år gammel mann blir skadd i en slåsskamp i Botngård i Bjugn i Sør-Trøndelag. Han dør senere på sykehus. En mann i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

- Begge er norske statsborgere med tilknytning til Bjugn, opplyste politietadvokat Mette Kollstrøm i Trøndelag politidistrikt.

13. oktober:
En polsk mann i 40-årene blir funnet drept i en leilighet i Kristiansand sentrum. Ambulansepersonell forsøkte å gi livreddende førstehjelp til mannen på stedet, men livet sto ikke til å redde.

To kvinner 20-årene og en mann i 50-årene, alle svenske statsborgere, er siktet for drap.

15. oktober:
En 52 år gammel mann blir funnet svært alvorlig skadd utenfor et hus i Hellvik i Eigersund. Han blir senere erklært død på stedet. Dagen etter blir den 49 år gamle broren hans pågrepet og siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Det var tilfeldig forbipasserende som oppdaget den blodige og livløse mannen og som varslet nødetatene.

November

1. november:
To menn, 20 og 21 år gamle, blir funnet knivstukket og hardt skadd i en bil som nettopp har kjørt inn i en fjellvegg i Narvik.

20-åringen blir fløyet med luftambulanse til sykehus, mens Martin Bjørge Liebraaten (21) dør av skadene. Liebraaten var fra Jessheim og studerte ved Universitetet i Tromsø, campus Narvik.

En 23 år gammel mann er siktet for forsettlig drap på mannen som døde og for grov kroppsskade mot den overlevende. Siktede har forklart at dramaet startet hjemme hos ham selv i Ballangen. Han skal ha blitt oppsøkt av de to mennene, og det skal ha vært en uenighet dem imellom.

7. november:
En 33 år gammel svensk mann blir funnet død av en forbipasserende. 33-åringen lå skjult under en papplate utenfor en blokk på Torshov i Oslo.

Et samboerpar – en norsk kvinne på 36 år og en iransk mann på 50 år – er siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge. De to ble pågrepet i en leilighet ikke langt fra Torshov-adressen der 33-åringen ble funnet død.

15. november:
En 48 år gammel somalisk mann blir funnet livløs i en bolig på Vettre i Asker og blir erklært død på stedet. Det var en bekymringsmelding fra en nabo som førte til at politiet rykket ut.

Den 20 år gamle sønnen hans er siktet for drap. Han ble pågrepet utenfor boligen.

27. november:
En 35-åring fra Vennesla blir skutt og drept av politiet i Kristiansand.

En politipatrulje ble beskutt av 35-åringen under et oppdrag og avfyrte senere skudd som traff mannen. Skyteepisoden fant sted etter at politiet mottok tips om en bevæpnet mann.

- Derfor bevæpnet patruljen seg før de rykket ut, forklarte politiet i Agder i forbindelse med hendelsen.

Stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt uttalte dagen etter at patruljen oppfattet situasjonen som en nødvergesituasjon.

29. november:
En 37 år gammel mann dør på sykehus etter å ha blitt påført alvorlige knivskader i en leilighet på Jeløya i Moss kvelden før.

- Hendelsen skjedde i boligen til en tredje mann. Denne mannen er tatt inn til avhør. Både gjerningsmannen og den fornærmede er kjenninger av politiet, opplyste operasjonsleder i Øst politidistrikt, Jon Erik Nygård, til NTB.

En 33 år gammel mann er siktet for drap. Begge mennene er tidligere dømt flere ganger og tilhører rusmiljøet.

Desember

3. desember:
Frode Mellemseter Sanni (42) blir på bestialsk vis drept inne på Maxbo på Notodden.

En 22 år gammel mann som er ansatt i forretningen, er siktet for drapet. Han har erkjent de faktiske forholdene.

Ifølge Dagbladets opplysninger, skal 22-åringen ha vært opptatt av voldelige videoer som viser blant annet henrettelser og bestialske drap på internett.

22-åringen skal ha blitt konfrontert med dette av drepte Sanni, som skal ha vist avsky over at siktede så på slike videoer. Dette skal blant annet ha ført til sinne hos 22-åringen

5. desember:
Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) blir knivstukket i skolegården like ved barneskolen Wilds Minne i Kristiansand.

En 15 år gammel gutt er siktet for drapene og har tilstått.

Jakob Abdullahi Hassan og 15-åringen var i samme omgangskrets, ifølge politiet. De to ble observert på samme buss fra sentrum og opp til Wild Minnes skole.

Ilebekk gikk tur med hunden da hun skal ha kommet over en situasjon mellom Jakob og den drapssiktede 15-åringen. Deretter skal Ilebekk ha forsøkt å gå inn i stuasjonen med det mål om å hjelpe, og ble offer for et tragisk knivdrap.

13. desember:
35 år gamle Marius Haugholt blir funnet livløs i en leilighet på Mastmoen i Elverum, og han blir erklært død på stedet.

En 34 år gammel mann, en kamerat av 35-åringen, er siktet for drap. Han har ekjent de faktiske forholdene og straffskyld, og har forklart at han hogget i hjel kameraten med en sabellignende kniv.

34-åringen har forklart at det kun var han og kameraten som var til stede i leiligheten, med unntak av et kort besøk som ikke har noen relasjon til saken. Ifølge 34-åringen hadde det ikke vært noen uoverensstemmelser mellom dem tidligere.

I 2015 var det 23 drap i Norge, ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

(Dagbladet/NTB)