Regjeringen tillater stasjonering av amerikanske soldater i Norge:

330 amerikanske soldater til Værnes

 Regjeringen inngår et samarbeid med USA. 

UTPLASSERES I NORGE: Amerikanske soldater blir utplassert på Værnes i Nord-Trøndelag neste år. Foto: EPA/NTB Scanpix
UTPLASSERES I NORGE: Amerikanske soldater blir utplassert på Værnes i Nord-Trøndelag neste år. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget orientert om at regjeringen har besluttet å tillate amerikanske soldater i Norge, melder NRK.

Rundt 330 amerikanske marinesoldater deltar i prøveordningen, og blir stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag neste år.

Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet. Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes, skriver NTB.

Ordningen kom i stand etter en amerikansk henvendelse. Den starter opp i januar 2017 og vil bli evaluert i løpet av året.

- Ikke fast base

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier Eriksen Søreide ifølge NTB.

Statsråden understreker at ordningen er i tråd med basepolitikken.

– Det er viktig å huske at det norske forsvaret aldri har vært dimensjonert for å håndtere forsvaret av Norge alene, sier Eriksen Søreide til NTB.

- Outsourcing

Men planene har møtt kritikk, blant annet fra regjeringens samarbeidsparti Venstre.

– Det regjeringen holder på med nå, er å outsource det å ta vare på landet vårt til amerikanske marinesoldater. Det synes jeg ikke noe om, sa Venstre-leder Trine Skei Grande før ordningen ble formelt presentert.

Frp, Sp og SV har krevd flere detaljer om planene, mens Arbeiderpartiet har varslet støtte etter at Adresseavisen først omtalte saken 10. oktober.

Senterpartiet mener blant annet at regjeringen nedprioriterer Hæren og har krevd svar på om dette nå gir seg utslag i økt amerikansk nærvær i Norge.

Eriksen Søreide mener det er å snu problemstillingen på hodet og peker på at styrking av Norges forsvar er en forutsetning for å få til det planlagte samarbeidet.

– Dette er ikke et resultat av stramme prioriteringer i Norge. Tvert imot styrker vi forsvarsbudsjettet kraftig, med 1,9 milliarder kroner bare i 2017, sier hun.

Russland undrer seg over utstasjoneringen

I en epost til Adresseavisen i forrige uke hevdet den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.

- Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i eposten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov.

Han viste også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.

- Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.

Planene om å innlosjere 300 soldater fra US Marines på Værnes ble gjort kjent tidligere i måneden.

(Dagbladet/NTB)