FRYKTER UTBRUDD: Faren er fortsatt overhengende for at vulkanen Agung på Bali i Indonesia kan få sitt første utbrudd på over et halvt århundre. Video/bilde: CNN / AP / Antara Foto / Nyoman Budhiana / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Bali i «høyeste beredskap»:

34 000 evakuert i frykt for kjempe­utbrudd på Bali. Nå blir nordmenn advart

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i nærheten om å registrere seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Er du på Bali? Da vil vi gjerne høre fra deg. Kontakt Dagbladet på 2400@db.no

(Dagbladet): Over 34 000 personer er så langt evakuert i påvente av et potensielt gigantutbrudd fra vulkanen Agung på den indonesiske øya Bali.

Vulkanen har ikke hatt et utbrudd på over 50 år. Ved siste utbrudd, i 1963, døde 1100 mennesker. Nå har myndighetene oppjustert farenivået knyttet til vulkanen fra 3 til nivå 4.

Det er det høyeste farenivået, og tilsier at et vulkanutbrudd kan være nært forestående.

– Evakueringen er pågående og vi forventer at tallet på evakuerte vil fortsette å stige, sier talsmann Sutopo Purwo Nugroho for myndighetene, ifølge NTB.

I tillegg til å starte evakueringen av de fastboende, har myndighetene også advart turister og beboere mot å oppholde seg, eller bevege seg, innenfor en radius på ni kilometer fra krateret.

– Ingen burde oppholde seg innen radiusen, i tilfelle det kommer et utbrudd, sier Sutopo Purwo Nugroho fra Indonesias nødberedskap, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vulkanen, som ligger om lag 75 kilometer fra turistknutepunktet Kuta, har vært urolig siden august.

– Vanskelig å si

Utenriksdepartementet (UD) ber også nordmenn om å ta forholdsregler.

– Utenriksdepartementet oppfordrer tilreisende til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl ved UD til Dagbladet.

Indonesia og spesielt ferieøya Bali er et populært reisemål for norske turister og studenter, og det er antatt at det til enhver tid oppholder seg nordmenn på øya. UD har imidlertid ingen oversikt over hvor mange nordmenn som oppholder seg på Bali, eller i nærheten av vulkanen.

– Norske borgere er ikke forpliktet til å orientere oss om reise og opphold i utlandet, og det er derfor vanskelig å si hvor mange nordmenn som nå oppholder seg i området.

PÅ FLUKT: Landsbyboere, som er evakuert fra området rundt vulkanen Agung, har fått midlertidig husly andra steder på øya. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Landsbyboere, som er evakuert fra området rundt vulkanen Agung, har fått midlertidig husly andra steder på øya. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ber nordmenn registrere seg

Den norske ambassaden i Indonesia ber også nordmenn om å utøve forsiktighet, samt å følge med på informasjon fra lokale myndigheter. Nordmenn, både tilreisende og fastboende, blir videre oppfordret av UD til å registrere seg på reiseregistrering.no.

– Vulkanaktiviteten er fortsatt veldig høy. Det er tegn på at magma stiger til overflaten og forårsaker rystelser, sier Nugroho fra Indonesias nødberedskap.

Inntil videre går flyene som normalt til og fra Balis internasjonale flyplass i Denpasar. Vulkanen Agung, som ligger rundt 75 kilometer fra den populære turistbyen Kuta, har rumlet siden august, ifølge Ritzau.

Totalt finnes det mer enn 130 aktive vulkaner i Indonesia. Det er flere enn noe annet land i verden.

– Alle har dratt

Omtrent 80 000 personer bor i nærheten av vulkanen, og myndighetene beordret evakuering etter en «voldsom økning» i den seismiske aktiviteten ved vulkanen.

En av de 80 000 innbyggerne som bor i nærheten av vulkanen, er Made Sufa. Til nyhetsbyrået AP sier han at han sammen med 25 familiemedlemmer flyktet i løpet av natta. De tok med seg så mye mat, klær, kokeutstyr og sengetøy de kunne bære og søkte ly i idrettshallen i Klungkung, skriver NTB.

– Jeg føler sorg, jeg er trist over å dra fra landsbyen og la fire kuer stå igjen, for det er helt tomt der. Alle har dratt, sier han.

Myndighetene har som nevnt sagt at ingen bør oppholde seg innenfor en radius på ni kilometer rundt krateret eller 12 kilometer nord, nordøst, sørøst eller sør-sørvest – hvor lavaen strømmer eller hvor varme askeskyer kan nå.

Utenfor disse områdene skal det ikke være noen fare.

UVITENDE: Ifølge undersøkelser gjort av organisasjonen Animals Australia blir uvitende turister servert hundekjøtt på Bali. Hundene blir fanget og slaktet på brutalt vis. Video: Animals Australia Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer