Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

34-åring fra Verdal: - Den norske fremmedkrigeren som har vært i Syria lengst og returnert i live

Risikerer ti års fengsel for å ha kjempet for IS. Nekter straffskyld og sier han drev humanitært arbeid.

I «KALIFATET»: Ifølge tiltalen fikk verdalingen våpenopplæring og deltok i militære operasjoner som IS-kriger. Her et arkivbilde fra IS' «hovedstad» Raqqa. Foto: AP / NTB Scanpix
I «KALIFATET»: Ifølge tiltalen fikk verdalingen våpenopplæring og deltok i militære operasjoner som IS-kriger. Her et arkivbilde fra IS' «hovedstad» Raqqa. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: TV 2 melder at saken er utsatt til onsdag, etter at påtalemyndigheten fikk nye dokumenter fra Tyrkia fredag kveld.

(Dagbladet): Mandag må en 34-årig etnisk norsk mann fra Verdal i Nord-Trøndelag møte i retten, med en svært alvorlig tiltale mot seg: Ifølge Det nasjonale statsadvokatembetet har han deltatt som fremmedkriger i Den islamske stat (IS) og inngått såkalt terrorforbund, i hht. straffelovens paragraf 147. De to bestemmelsene har strafferamme på hhv. seks og ti års fengsel.

- Vi mener han i en lang periode utførte væpnet tjeneste for IS, sier statsadvokat Kim Sundet til Dagbladet.

34-åringen er en av tre etnisk norske muslimske konvertitter fra Verdal og Levanger som med kort tids mellomrom reiste til Syria i 2014. Den ene, en mann i slutten av 20-åra, ble drept i 2015, mens hans kone på samme alder antas fremdeles å befinne seg i Syria.

Ifølge tiltalen deltok den 34-årige verdalingen i IS fra 2. desember 2014 til 30. april 2016, da han ble pågrepet på tyrkisk side av grensa. Han ble utlevert til Norge i august samme år og har sittet varetektsfengslet siden.

Strenge straffer

Dette er den sjette rettssaken mot angivelige norske fremmedkrigere i Syria, hvorav alle er blitt idømt strenge straffer. Statsadvokat Sundet framholder at saken mot 34-åringen skiller seg ut.

AKTOR: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet er aktor i saken mot verdalingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Kim Sundet fra Det nasjonale statsadvokatembetet er aktor i saken mot verdalingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi mener tiltalte er den norske fremmedkrigeren som har vært lengst i Syria og returnert i live, sier han.

34-åringens forsvarer Siri Langseth sier han ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen, og ønsker ikke å si noe særlig mer om klienten før hovedforhandlingen.

- Han vil forklare seg i retten, sier Langseth til Dagbladet.

Aktor Sundet opplyser at den tiltalte ikke har vært særlig samarbeidsvillig siden han ble varetektsfengslet.

- Han hadde en lang forklaring innledningsvis - deretter var det slutt, sier han.

- Utgjør en stor fare

Sundet understreker viktigheten av å stille trønderen for retten.

- Det er vår policy når man har gjort tjeneste i IS. Vi mener også at disse personene utgjør en stor fare for illegal aktivitet ved retur til Norge, sier statsadvokaten.

Han fortsetter:

- IS er den verste terrororganisasjonen i moderne tid - bare se på hvordan de har gått fram mot jesidier og andre. Det er åpenbart at vi forfølger disse sakene.

34-åringen hevder han angret på at han reiste til Syria, og ønsket å rømme i et halvt år før han lyktes i april i fjor, etter flere forsøk. Påtalemakten setter store spørsmålstegn ved motivasjonen for å forlate terrororganisasjonen.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: Gabriel Chaim / CNNVis mer Vis mer

- Humanitært arbeid

Ifølge Sundet har nordmannen forklart at han var i Syria for å drive humanitært arbeid, og at han i tida før flukten til Tyrkia så på seg selv som sivilist i IS-kontrollert område.

- Det er vi sterkt uenig i, sier statsadvokaten.

De fleste nordmennene som er domfelt for IS-deltakelse, har påberopt seg humanitært arbeid som årsaken til Syria-reisen. Ingen av dem er blitt trodd av retten.

De tidligere rettssakene mot fremmedkrigere har støttet seg tungt på materiale fra sosiale medier og chattelogger. Slik vil det ventelig bli også i denne saken; ifølge Trønder-Avisa mottok en kamerat i Innherred rundt 2500 meldinger fra 34-åringen mens han befant seg i Syria.

- Ca. hundre fremmedkrigere

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, opplyser at til sammen ca. hundre personer har reist fra Norge til Syria eller Irak for å slutte seg til IS.

- Ca. 40 av dem er der fremdeles i live, ca. 20 er drept, og ca. 40 har returnert til Norge, sier Hugubakken til Dagbladet.

- Vi regner også med at det er født ca. ti barn av kvinner med norsk tilknytning i IS i Syria og Irak, legger han til.

Han understreker at aktiviteten blant norske fremmedkrigere det siste året har vært svært lav.

- Det har så å si ikke vært forsøk på å reise på lengre tid, sier han.

Hugubakken peker på flere årsaker til den lave rekrutteringen:

- Vi har bidratt til å forebygge en negativ utvikling gjennom straffeforfølgelse. I tillegg har situasjonen i Syria og Irak endret seg, sier han.

En betydelig andel av jihadistmiljøet i Norge er satt ut av spill, ikke minst Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain (32), som i april ble dømt til ni års fengsel i tingretten, og som anses som sentral i rekrutteringen av fremmedkrigere. Ankesaken kommer opp seinere i måneden.

Hovedforhandlingen i saken mot den 34-årige verdalingen skal etter planen vare i drøye to uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!