34 døde av anabole steroider

I Sverige er det påvist 34 dødsfall knyttet til misbruk av anabole steroider. Men dette er bare en fjerdedel av tilfellene, frykter svenske forskere. Det handler om mord, selvmord og ulykker. Norske dopingforskere sier tallene er skremmende, og renger med at tilstanden er like ille i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I perioden fra 1985 til 1998 har anabole sterioder tatt livet av minst 34 svenske idrettsutøvere. Sjokksifrene avsløres i dag i en studie fra Karolinska Intstitutet i Solna.

Uheldige bivirkninger av anabolmisbruk som sjenerende hårvekst, blod i sæd og puppevekst på menn er tidligere kjent. Den nye rapporten tar for seg nye funn som drap, selvmord og voldsomme dødsfall. Der har forskerne funnet 34 saker med klar tilknytning til anabole steroider.

- Enda regner vi med at vi bare har funnet 25 prosent av tilfellene, sier forsker Ingmar Thiblin til den svenske avisen Aftonbladet.

Grov vold

Det er uhyggelige historier han har å fortelle. En 18 år gammel gutt fra Mölndal slo i hjel sin 16 år gamle kjæreste med hammer og kniv. En 35 år gammel mann i Kristiansstad har tilstått drap på to kvinner, i tillegg til voldtekts- og drapsforsøk. En 22 år gammel mann fra Haparanda skjøt sjefen sin i brystet med tre skudd. Alle innrømmer å ha brukt anabole sterioder.

- Like ille i Norge

Undersøkelsen er trolig den første av sitt slag i verden.

- Dette er skremmende høye tall, spesielt når en sammenligner med antall brukere, sier Roald Bahr, professor i idrettsmedisin, til Dagbladet. Han tror det er all grunn til å anta at forholdene er like ille i Norge.

- Dette må ansees å være et betydelig problem.

Noen lignende kartlegging er ikke gjennomført i Norge, men norske forskermiljøer kjenner til flere selvmord knyttet til doping.

Når misbrukeren er på anabole steroider opplever han en slags «high». Han blir ikke ruset på samme måten som andre stoffmisbrukere, men får økt energi og virketrang. Det er i denne fasen voldsbruk ofte forekommer.

Innrømmer misbruk

Inntaket av steroider fortrenger kroppens naturlige produksjon. Derfor får misbrukeren en kraftig down-periode når han slutter å ta stoffet. I denne perioden er det ikke uvanlig med psykoser, depresjoner og selvmord.

I en spørreundersøkelse gjennomført blant 10 000 tenåringer, fant Kulturdepartementet og MMI at 1,2 prosent av guttene og 0,7 prosent av jentene misbrukte dopingmidler.