Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktningkrisen:

34 flyktninger måtte kaste seg i vannet da gummibåten tok fyr

Over 1 000 fryktet omkommet i Middelhavet så langt i år.

DRAMATISKE MINUTTER: En gummibåt med 34 flyktninger og migranter som forsøkte å ta seg over Middelhavet får plutselig problemer da motoren begynner å brenne. Video: NTB Scanpix / AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det portugisiske flyvåpenet frigjorde mandag en video som viser hvordan en overfylt gummibåt med 34 båtflyktninger tok fyr og havarerte i Middelhavet.

Se video øverst i saken.

På tross av at brannen på båten utviklet seg raskt ble alle flyktningene reddet, og ingen tok alvorlig skade av hendelsen, skriver CBS News.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til brannen, opplyser det portugisiske flyvåpenet i en uttalelse.

Fatal flyktningkrise

REDINGSAKSJON: - Det var en kamp mot klokka, men det gikk heldigvis bra denne gangen, på grunn at et veldig dyktig mannskap som klarer å holde hodet kaldt. Alle jobbet veldig bra sammen, sier styrkesjef Kjell Jan Kverme. Video: Kripos Vis mer

Totalt er det fryktet at hele 7 763 mennesker omkom på flukt i Europa, Afrika, Asia og Amerika i 2016.

Bare i forrige uke druknet 58 båtflyktninger, blant dem mange barn, på vei til Italia, melder nyhetsbyrået AFP. Ytterligere 100 personer er fortsatt savnet, ifølge nye tall, skriver NTB. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) omkom trolig 5 098 av disse mens de forsøkte å ta seg over Middelhavet, med mål om et bedre liv i Europa.

Den siste uka pågikk også flere store redningsaksjoner der rundt 10 000 mennesker ble berget utenfor kysten av Libya.

80 overlevende klamret seg til gummibåt

FNs høykommisær for menneskerettigheter (UNHCR) opplyste tirsdag om at ytterligere 50 lik ble hentet opp i forrige uke. De skal enten ha druknet på sjøen eller blitt knust og kvalt på bunnen av skrøpelige båter.

Den libyske kystvakten fant i tillegg sju lik i nærheten av en gummibåt. Nesten 80 overlevende klamret seg desperat til den samme båten, skriver NTB.

I en annen hendelse fant den tunisiske kystvakten en død kvinne og 126 overlevende i en båt som hadde drevet rundt på havet i to dager.

Ifølge mange øyevitner skal en rekke personer fortsatt være savnet på Middelhavet.

De siste dødsfallene innebærer at 1 481 flyktninger og migranter har mistet livet så langt i år, mens ytterligere 1 720 er savnet, ifølge tall fra IOM og UNHCR.

Siem Pilot tilbake i Norge

STERKE BILDER: Her kan du se Kripos sine egne bilder fra Siem Pilots redningsoppdrag i Middelhavet. Video: Kripos Vis mer

Den 15. mai ble det norske redningsskipet Siem Pilot byttet ut etter å ha tjenestegjort to år i Middelhavet for EUs grensestyrke Frontex.

Siden 2015 har fartøyet hentet opp 34 278 mennesker fra middelhavet, hvorav 99 var døde, skriver Stavanger Aftenblad.

Siem Pilot har sammen med skipet Peter Henry von Koss vært Norges bidrag til Frontex, som håndterer migranter som reiser over Middelhavet fra Afrika til Europa.

Under Frps landsmøte i begynnelsen av mai foreslo stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde å avslutte Siem Pilots redningsaksjoner i Middelhavet. Han uttalte til TV2 at det ville føre til at færre mennesker vil drukne, men mottok sterk kritikk fra styrkesjef på Siem Pilot, Lise Dunham og SVs Inga Marte Thorkildsen.

1017 MIGRANTER: Dagbladet ble med den norske redningsskipet Siem Pilot da den fraktet migranter mot Italia 26. mai. - Veldig mange kommer nok til å bli sendt tilbake igjen, sier Dagbladets reporter Line Fransson. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Justis- og beredskapsdepartementet har hyret inn skipet Olympic Commander, som har overtatt for Siem Pilot.

Flest til Italia

FNs høykommisær for flyktninger har anslått at mer enn 55 000 migranter har tatt seg til Europa så langt i 2017. 83 prosent av disse har kommet til Italia.

Det italienske innenriksdepartementet har registrert 46 000 nyankomne båtflyktninger så langt i år. Sammenlignet med antallet migrantankomster på samme tid i fjor har antallet ankomster økt med 35 prosent.

I rekordåret 2016 ankom hele 180 000 flyktninger og migranter til Italia.

HER HENTES FLYKTNINGENE: Siem Pilot fikk overført drøyt 1000 migranter fra et itliensk supplyskip langs kysten av Libya. De skal videre til en italiensk havn. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart