-  34 milliarder i løftebrudd

34 milliarder kroner er hva Jens Stoltenberg mener regjeringspartiene «skylder» sine velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Sem-erklæringen er blitt en fallitterklæring. Morgendagens statsbudsjett er siste mulighet for Høyre, KrF og Venstre-regjeringen til å innfri sine egne løfter til norske velgere. Det vil de være milevidt unna å klare. Dette er tidenes løftebrudd i norsk politikk, mener Jens Stoltenberg.

-  Uten sidestykke

-  I tillegg har de tre partiene satt norgesrekord i bruk av oljepenger. På tre år er bruken av oljepenger økt fra 1,6 til mellom 6 og 8 milliarder. Alle partier har brent seg på løfter, men dette er uten sidestykke, sier Stoltenberg.

Grunnlaget for Arbeiderpartiets utregninger er lovnadene som ble gitt i plattformen for regjeringen Bondevik-II, Sem-erklæringen, som ble undertegnet 8. oktober 2001.

-  På toppen av det hele er Sem-erklæringen et resultat av forhandlinger mellom de tre partiene, etter valget. Alle måtte gi opp noen hjertesaker. Det betyr at de i forhold til sine lovnader til velgerne før valget ligger enda dårligere an, hevder Ap-lederen.

-  Ansvarsfraskrivelse

-  Unnskyldningene regjeringen bruker er en dårligere økonomisk utvikling enn forventet, og at Stortinget har «tuklet det til» for dem. Med bruken som har vært av oljepenger, mener jeg det første argumentet ikke holder, og det andre er en ren ansvarsfraskrivelse. Dersom Stortinget har så stor skyld i dette, er det i alle fall et godt argument for en flertallsregjering som jeg ønsker, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Det største løftebruddet mener Ap kommer på skatte- og avgiftsletter. Der lover Sem-erklæringen til sammen 25 milliarder kroner, samt fjerning av investeringsavgiften på om lag 6 milliarder.

-  Ta fra de fattige

-  Her mangler det altså 11 milliarder. Det er jeg for så vidt glad for. Skattelettene har jo gått ut på å ta fra de fattige og gi til rike. Men like fullt er det et svik i forhold til hva de som stemte på de tre partiene, og spesielt Høyre, ble forespeilet, mener Stoltenberg.

På to unntak nær baserer tallene seg på hva som må innfris det neste året. Unntakene er vei- og kollektivtransport, samt Forsvaret, hvor Ap har regnet på det de mener er løftebrudd for hele fireårsperioden.

-  Litt kan bli rettet opp i morgendagens statsbudsjett, men vi vet at det ikke blir mye. Løftebruddene er i størrelsesorden et helt forsvarsbudsjett. Det sier vel sitt, mener Jens Stoltenberg.

GOD TONE: SV-leder Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg deler pult i stortingssalen, og under gårsdagens trontaledebatt hadde de det ekstra trivelig sammen.