34 Notar-kontorer må stenge umiddelbart

Kredittilsynet: - Vi vet ikke om boligkunder som er rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kredittilsynet har inndratt eiendomsmeglerkonsesjonen til 34 av de 97 foretakene i Notar-kjeden.

Her er lista over de 34 kontorene som må stenge umiddelbart:

Askim, Vesterålen, Haugerud, Førde, Brønnøysund, Arna, Lillestrøm, Florø, Hamar, Tromsdalen, Nordhordland, Langnes (Tromsø), Tilere, Stovner, Narvik, Midt-Norge, Molde, Askøy, Rana, Landås, Bryn, Strømmen, Larvik, Arendal, Lørenskog, Oslo Vest Kirkeveien, Moss, Fredrikstad, Troms, Nordstrand, Asker, St. Hanshaugen (Oslo), Kirkeveien, Nedre Elvehavn.

Notar er nå helt ute av Oslo.

- Budrunder som er i gang skal fullføres så kunder ikke blir skadelidende. Ellers skal de 34 kontorene i praksis allerede være stengt, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til Dagbladet.no

Han er sjef for tilsynets avdeling for eiendomsmegling og inkassovirksomhet.

Mens Kredittilsynet har inndratt 34 konsesjoner, fortalte sjefen i Notar på pressekonferanse i dag at 12 kontorer blir stengt.

Det betyr at Notar allerede har lagt ned 22 av de konsesjonsløse kontorene.

34 Notar-kontorer må stenge umiddelbart

- Vi har ikke fått opplysninger om at noen boligkunder er rammet av de økonomiske problemene i Notar, sier Mohn Grøstad.

Heller ikke Forbrukerrådets ti avdelingskontorer hadde fått noen henvendelser fra Notar-kunder fram til i ettermiddagt, opplyser rådgiver Jarle Vinje i Forbrukerrådet til Dagbladet.no. 

- Har ikke en krone

Kredittilsynets forklaring på at konsesjonene ble inndratt, er klar:

- Disse foretakene oppfyller ikke eiendomsmeglerlovens krav til positive egenkapital. Hver einedomsmegler må han minimum en krone i positiv kapital for å opprettholde konsesjon. Og det hadde ikke disse, sier seksjonsleder Mohn Grøstad.

- Har noen av disse Notar-kontorene misbrukt klient-midler?

- Det har vi ikke noe grunnlag for å si nå, i denne sammenhengen har vi lagt vekt på egenkapitalen. Men vi kommer til å følge nøye med framover, blant annet hvis det blir konkursbehandling.

Verste i nyere tid

34 Notar-kontorer må stenge umiddelbart

Seksjonsleder Mohn Grøstad sier at Kredittilsynet også følger tett med virksomheten til de gjenværende Notar-kontorene. 

- Fram til i dag var det 680 konsesjioner for eienndomsmegling her i landet. Det er aldri blitt inndratt så mange lisenser samtidig siden konsesjonsordningeen ble innført i 1931.

- Det har i alle fall ikke skjedd i nyere tid, sier Mohn Grøstad, som bekrefter at flere at de andre aktørene på markedet blir fulgt nøye med av Kredittilsynet.

- Hvilken forklaring har Notar-ledelsen gitt på problemene?
 

- Det er den samme kjente årsaken - at finanskrisen har gitt full likividitetstørke.