Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

34 offiserer med ansvar for amerikanske atomvåpen etterforskes for eksamensjuks

Atomkommandoen preges av skandaler.

EKSAMENSJUKS: 34 offiserer har mistet sikkerhetsklareringen sin etter at de skal ha jukset på en eksamen. Arkivfoto: AP Photo/Eric Draper/NTB Scanpix
EKSAMENSJUKS: 34 offiserer har mistet sikkerhetsklareringen sin etter at de skal ha jukset på en eksamen. Arkivfoto: AP Photo/Eric Draper/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske luftforsvaret har startet etterforskning mot 34 offiserer med ansvar for amerikanske atomvåpen, melder Washington Post.

Offiserene, som er løytnanter og kapteiner, skal ha jukset på en månedlig eksamen som tester deres kompetanse. Samtlige har mistet sin sikkerhetsklarering.

Alvorlig Noen av offiserene som er hjemmedørende på Malmstrom Air Force Base i Montana skal ikke ha jukset selv, men ha visst om det.

- Noen av offiserene jukset. Andre visste om det, og foretok seg tilsynelatende ingenting eller ihvertfall ikke nok for å stoppe det eller rapportere det, sa flyvåpenminister Deborah Lee James på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

General Mark Welsh, som er stabsjef for det amerikanske luftforsvaret, opplyser at de kom over opplysningene da de etterforsket en sak som handlet om bruk av ulovlige rusmidler.

Bruk av rusmidler og eksamensjuks er regnet spesielt alvorlig for personell som jobber med atomvåpen.

- Svekket integritet Welsh og James har nå beordret 600 offiserer som jobber med missiler til å ta en ny kompetansetest.

ALVORLIG: Stabssjef Mark A. Welsh (t.h) ser alvorlig på eksamensjukset. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix
ALVORLIG: Stabssjef Mark A. Welsh (t.h) ser alvorlig på eksamensjukset. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix Vis mer

General Welsh understreker at dette ikke vil gå utover beredskapen, og sier at styrkene er i stand til å utføre oppdraget.

- Dette handler ikke om kompromittering av atomvåpen, men om svekket integritet blant noen av våre luftoffiserer.

- Den operative evnen til å gjennomføre oppdraget er ikke berørt på nåværende tidspunkt, sier Welsh.

Skandalepreget Men det er imidlertid ikke første gang amerikanske offiserer med ansvar for atomvåpen rammes av skandale.

I oktober ble det kjent at de høyt betrodde offiserene i løpet av fjoråret skal ha sovnet med en bombesikker dør stående åpen.

Hendelsen ble sett på som et massivt sikkerhetsbrudd, siden døra er ment som et prevantivt tiltak for å hindre terrorister eller andre potensielle inntrengere fra å komme inn i det underjordiske kommandosenteret.

Like før jul skrev Washington Post om nok en kritisk hendelse som skal ha skjedd under en tjenestereise til Moskva.

MÅTTE GÅ: Generalmajor Michael J. Carey måtte gå etter en skandale i Moskav. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
MÅTTE GÅ: Generalmajor Michael J. Carey måtte gå etter en skandale i Moskav. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Generalmajor Michael Carey skal ha drukket seg overstadig beruset og oppført seg upassende mot sine russiske verter, og skal ha flørtet med to utenlandske kvinner på hotellbaren.

Carey fikk sparken i oktober etter en omfattende granskning.

MÅTTE GÅ: Viseadmiral Tim Giardina var nestkommandrende i atomkommandoen, men måtte gå på grunn av gambling. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
MÅTTE GÅ: Viseadmiral Tim Giardina var nestkommandrende i atomkommandoen, men måtte gå på grunn av gambling. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart