<strong>UMERKET KJØTT:</strong> Disse kjøttbitene ble funnet uinnpakket og umerket i en frys på et serveringssted på Grønland i Oslo. Dette bildet ble tatt på en av inspeksjonene tidligere i år. Foto: Mattilsynet
UMERKET KJØTT: Disse kjøttbitene ble funnet uinnpakket og umerket i en frys på et serveringssted på Grønland i Oslo. Dette bildet ble tatt på en av inspeksjonene tidligere i år. Foto: Mattilsynet Vis mer

34 spisesteder stengt i Oslo

Årsak: manglende hygiene og funn av kakerlakker, narkotika og smuglerkjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Politiet, Mattilsynet og Tollvesenet har gått sammen om å kontrollere 69 serveringssteder på Hausmannskvartalet, Nedre Grünerløkka og Grønlandsområdet i Oslo.

Siden april i år er 34 av stedene blitt stengt. Enkelte har måttet stenge to ganger i løpet av denne perioden.

<strong>URENSLIG:</strong>  På flere av stedene er renholdet svært mangelfullt, som i dette kjøleskapet på bakrommet til et serveringssted på Grønland i Oslo. Foto: Mattilsynet
URENSLIG: På flere av stedene er renholdet svært mangelfullt, som i dette kjøleskapet på bakrommet til et serveringssted på Grønland i Oslo. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Flere av stedene driver helt på siden av alt som heter tillatelser og bevillinger. De følger ikke brannforskriftene og bryr seg ikke om hygiene, sier politiinspektør Bjørn Vandvik.

- Overser alle regler
Han er leder for Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt som har ansvar for kontrollrundene.

<strong>KYLLING I VASKEN:</strong> Kyllingfileter ligger uinnpakket i vasken på dette serveringsstedet på Grønland i Oslo. Foto: Mattilsynet
KYLLING I VASKEN: Kyllingfileter ligger uinnpakket i vasken på dette serveringsstedet på Grønland i Oslo. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Vi må bare konstatere at noen velger konsekvent å overse alle regler. Enkelte har åpnet serveringsstedene etter at de er blitt stengt av oss. Derfor vurderer vi nå å opprette straffesaker mot dem, sier Vandvik.

Han forteller at de fleste driverne av serveringsstedene som er stengt, har annen etnisk bakgrunn enn norsk. Vandvik tror enkelte ikke kjenner til regelverket, men påpeker at dette ikke er noen unnskyldnign da man plikter å sette seg inn i dette.

<strong>SMUGLERSIGARETTER:</strong> Dette store beslaget av smuglersigaretter ble funnet hjemme hos en av serveringsstedenes leverandører. Politiet er overrasket over omfanget. Foto: Tollvesenet
SMUGLERSIGARETTER: Dette store beslaget av smuglersigaretter ble funnet hjemme hos en av serveringsstedenes leverandører. Politiet er overrasket over omfanget. Foto: Tollvesenet Vis mer

Kylling i vasken
Blant de groveste funnene nevner han 50 000 smuglersigaretter som ble funnet hjemme hos en leverandør til et serveringssted.

- Kylling som tines i vasken ved siden av vaskekluten er heller ikke særlig apetittvekkende. Vi har også funnet asylsøkere, med avslag på søknad om oppholdstillatelse, som leier leilighet av de som eier serveringsstedene, sier Vandvik.

<strong>SMUGLERKJØTT:</strong> Dette kjøttet ble funnet i frysen til ett av de 34 serveringsstedene som er blitt stengt på Grønland i Oslo siden april.  Foto: Mattilsynet
SMUGLERKJØTT: Dette kjøttet ble funnet i frysen til ett av de 34 serveringsstedene som er blitt stengt på Grønland i Oslo siden april. Foto: Mattilsynet Vis mer

Manglende renhold er et av problemene som har fått igjen, hvilket funn av kakerlakker på fire steder kan indikere. I tillegg ble kjøtt funnet liggende ubeskyttet mot angrep av skadedyr.

- Det aller verste er at så mange serveringssteder på et begrenset område driver med snusk. Det er overraskende, sier politiinspektøren.

Narkotikabeslag

På 11 av stedene er av gjestene tatt med narkotika under kontrollene. Politiet har imidlertid ikke klart å knytte dette til innehaverne.

<strong>SMUGLERKJØTT:</strong> Store mengder smuglerkjøtt ble funnet på de 34 restaurantene som er blitt stengt. Enkelte av stedene har Mattilsynet måttet stenge to ganger. Foto: Mattilsynet
SMUGLERKJØTT: Store mengder smuglerkjøtt ble funnet på de 34 restaurantene som er blitt stengt. Enkelte av stedene har Mattilsynet måttet stenge to ganger. Foto: Mattilsynet Vis mer

Kontrollvirksomheten inngår i Oslo politidistrikts generelle oppfølgning av utelivsbransjen, og som ledd i den helhetlige innsatsen mot åpne rusmiljøer i Oslo sentrum.

Se hele oversikten over funnene i faktaboks.

Dette har undersøkelsene avdekket:

* 75 kontroller er gjennomført mot 69 serveringssteder.

* 34 steder stengt for kortere eller lengre tid, i hovedsak av Mattilsynet for grove brudd på mathygiene og/eller renhold, som kunne medført helsefare — herunder umerket smuglerkjøtt. Ett sted fikk stengt deler av lokalet, og 2 steder er stengt to ganger.

* 4 steder stengt fordi lokalene var infisert av kakerlakker.

* 12 av de 34 stengte stedene fikk anmerkninger fra Brannvesenet som tilsa stenging, blant annet for oppbevaring av gassflasker, utkobling av brannvarslingsanlegget på grunn av røyking i lokalene, samt manglende eller blokkerte rømningsveier.

* Flere steder manglet nødvendige godkjenninger til formålene, for eksempel godkjenning av brannvarslingsanlegg og kjøkken.

* Til sammen 16 personer pågrepet i besittelse av narkotika.

* På 11 av stedene ble det beslaglagt narkotika — herunder hasj, amfetamin, heroin, metamfetamin og piller.

* I sammenheng med pågripelser for salg, kjøp eller besittelse av narkotika på utesteder, har politiet også funnet leiligheter med større mengde narkotika og større pengebeløp.

* 29 pågrepet for brudd på utlendingsloven. Storparten av disse er utsendt fra landet. 22 utenlandske borgere er overlevert PU, da de ikke var registrert som asylsøkere.

* 9 personer pågrepet med falske pass* 1 skarpladd pistol beslaglagt.

* Funn av smuglervarer - det største enkeltbeslaget var 47 000 sigaretter, mens det på et annet sted ble funnet 35 000 sigaretter og 800 kg kjøtt. I alt er det tatt beslag i flere hundre tusen sigaretter.

* Avdekket at en gårdeier leide ut «flatsenger» på gulvet til 4500 kroner per måned. Opptil seks personer bodde på rom på 10 kvm. Til sammen leid ut til 30 personer, hovedsakelig grunnløse asylsøkere og polske bygningsarbeidere. Utleievirksomheten ble stanset av brannvesenet og politiet, og forholdet er anmeldt.

* På 9 steder ble det avdekket at det bodde personer i lokalene, i hovedsak asylsøkere og kriminelle. I tillegg fant vi, i tilknytning til 3 serveringsteder, i alt 6 utleieleiligheter som ikke var godkjent for slik bruk. Disse ble ut til asylsøkere som hadde fått avslag på sine søknader.

* 11 av stedene har fått sagt opp leieforholdet hos gårdeier umiddelbart

* 5 steder har neglisjert stengningsvedtak og åpnet på nytt før godkjenning

* 3 av stedene var fordekte spilleklubber der deler av lokalet benyttes til ulovlig spillvirksomhet, som for eksempel poker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer