Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

345 pilegrimer kan være klemt ihjel

Tragisk ulykke i Mekka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 345 mennesker er drept og flere hundre er såret ved Mekka i Saudi-Arabia torsdag, rapporterer BBC News.

Ulykken skjedde under den rituelle «steiningen av djevelen».

Titusener av pilegrimer deltok i det tradisjonelle steningsritualet ved al-Jamarat, da uhellet inntraff, melder AP. 

- Jeg hørte plutselig rop, gråt og stønning. Da jeg så meg rundt, så jeg mennesker hope seg opp oppå hverandre. Så begynte de å dra døde kropper ut av menneskemengden, uttalte Abdullah Pulig, en indisk gatefeier, som jobbet i nærheten.

- Pårørende kan ta kontakt

- Vi har vært kontakt med gruppene som organiserer over 300 av de nordmennene som er på pilegrimsreise, og fått bekreftet at ingen av dem er savnet eller meldt skadd, opplyser Naeem Mohammad fra Hajj og Umrah-kontoret i Det Islamske Forbundet, til Dagbladet.no.

Mohammad opplyser at Forbundet har hovedansvar for omlag 220 nordmenn mens Nowegian Muslim Society organiserer omtrent hundre av de reisende.

Konsulatseksjonen ved Utenriksdepartementet opplyser at man allerede har satt i gang undersøkelser for å kartlegge om det har vært nordmenn involvert i ulykken. Det er foreløpig
ikke kommet meldinger om norske borgere som er skadet.

Dersom pårørende til norske statsborgere lurer på noen av deres nærmeste er skadet, kan de kontakte UD på 22243600.

UD ber pårørende til pilegrimsreisende med andre statsborgerskap en norsk, kontakte det aktuelle landets myndigheter.

Millioner på pilegrimsferd

KLEMT IHJEL: Minst 110 mennesker omkom under pilgrimsferden til Mekka torsdag. Så mange som 300 kan være omkommet. Foto: AFP
KLEMT IHJEL: Minst 110 mennesker omkom under pilgrimsferden til Mekka torsdag. Så mange som 300 kan være omkommet. Foto: AFP Vis mer

Ambulanser og politibiler kom til stedet, og sikkerhetsstyrker forsøkte å spre menneskemengden. Flere tusen skal likevel ha fortsatt med ritualet.

Ifølge innenriksministeriet i Saudi-Arabia skal flere kofferter ramlet av taket på en buss, og truffet en menneskemengde som sto ved foten av en av tre søyler. I kaoset som oppsto skal pilegrimene ha blitt skadet og klemt ihjel.

Over 2,5 millioner muslimer fra hele verden er nå på den årlige pilegrimsferden til Mekka. Myndighetene i Saudi-Arabia har satt i verk tiltak for å forbedre veier og plasser for de mange troende. 

På tross av forbedringene oppsto katastrofen torsdag.De tre søylene der de troende var samlet representerer djevelen, og pilegrimene deltar i et tre dager langt rituale der de skal stene djevelen for å rense seg selv for synd.

Det andre tragiske uhellet

Ulykken i dag er den andre tragedien under pilegrimsferden til Mekka i år. Et hotell kollapset for en uke siden og drepte 76 mennesker.

Flere ganger tidligere har pilegrimer blitt drept i ulykker under det steningsritualet. I 1990 døde 1 426 mennesker, og i 2004 ble 244 drept.

PÅ VEI TIL SØYLENE: Pilgrimer på vei til Mina-sletten torsdag 12. januar. I dag rammet nok en tragisk ulykke de mange troende på pilgrimsferd til Mekka.
KLEMT IHJEL: Pilegrimene omkom da de skulle delta i steningsritualet ved søylene på Mina-sletten utenfor Mekka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling