Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

35 000 kom for å høre Obama

Slettet sin egen rekord da han talte i Phildelphia i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): Hvis oppmøtet på valgkamparrangementene til Hillary og Obama gjenspeiler oppslutningen under tirsdagens valg, kunne vi herved slått fast at Obama vil grisebanke Hillary.

For dagen etter at Hillary og Chelsea samlet om lag 2000 til et såkalt blockparty i Philadelphia, samlet Obama 35 000 i den samme byen. Han slettet dermed sin egen rekord i valgkampen 2008.

- Dette er grasrotbevegelse

Det virket som om alt som kunne krype og gå fant veien til gressplenen foran Independence Hall og Liberty Bell denne fredagskvelden. Trafikken stod stille og køene utenfor ålet seg rundt kvartaler og hushjørner.

Innenfor portene var trengselen stor. Publikum ventet i tre timer på å få høre en 20 minutter lang tale.

- Ser du? Dette er ikke valgkamp. Dette er en grasrotbevegelse, det er en politisk folkebevegelse, sier Naomi Goree (59) til Dagbladet.no.

Hun og ektemannen er blant de mange frivillige som jobber for Obama-kampanjen. Det samme gjør Wray (59) og Karen Witten (58). De har drevet valgkamp for Obama i Georgia, Virginia og Texas, og nå Pennsylvania.

- Det er fordi vi virkelig tror på dette, forteller de.

HISTORISK: Barack Obama talte til rekordmange 35 000 i kveld med ærverdige Liberty Bell og Independence Hall i bakgrunnen. Foto: REUTERS/Bradley C. Bower/SCANPIX
HISTORISK: Barack Obama talte til rekordmange 35 000 i kveld med ærverdige Liberty Bell og Independence Hall i bakgrunnen. Foto: REUTERS/Bradley C. Bower/SCANPIX Vis mer

- Hvorfor støtter dere Obama?

- Vi har bodd og jobbet i Etiopia i 12 år. Nå kom vi tilbake for å gjøre noe med USAs utenriks-politikk. I Obama har vi funnet en kandidat som kan utrette noe i de spørsmålene vi er opptatt av. Vi tror at den dagen han blir tatt i ed som president vil verden tenke annerledes om USA, sier Wray.

- Så dere er med andre ord sterke tilhengere av Obama på et område der han stadig vekk blir angrepet for å mangle erfaring?

- Hva? Tror du de andre har så mye mer erfaring når det gjelder utenrikspolititikk og sikkerhetsspørsmål. Bare fordi John McCain var pilot og ble skutt ned og tilbrakte fem år i fangenskap behøver ikke bety at han kan så mye om verden, sier Wray.

- Erklærte uavhengighet

En time etter at Black Eyed Pea hadde varmet opp et publikum som allerede hadde ventet i et par timer, kom Obama på scenen og jubelen steg til værs.

Arrangementet kunne neppe vært planlagt bedre. På samme sted som den amerikanske uavhengighetserklæringen ble undertegnet, kom Obama med sin egen uavhengighetserklæring. Uavhengighet fra etablissementet i Washington. 

Parallellen Obama prøvde å trekke mellom seg selv og USAs svar på eidsvollmennene var åpenbar.

image: 35 000 kom for å høre Obama

- Om fire dager har dere sjansen til å være med å skape den forandringen vi trenger. Her i byen, og i staten som ga opphavet til vårt demokrati, kan vi erklære uavhengighet fra den politikken som har stengt oss ute, sviktet oss og fortalt oss at vi må ta til takke med det vi har, sa Obama.

Tidvis hørtes han ut som en lærer som forsøkte å holde ro i klasserommet. Så ivrige var Obamas tilhengere at han flere ganger måtte avbryte folkemengdens taktfaste Obama-rop, og be folk høre etter.

Og han hørtes nesten ut som om han hadde demokratenes nominasjon i lomma, slik Obama gikk til angrep på republikanernes John McCain.

Å velge McCain er en videreføring av Bush-administrasjonens politikk og ikke minst en videreføring av Irak-krigen, sa Obama i kjent stil.

Hvem er tøffest?

I innspurten fram mot tirsdagens valg i Pennsylvania har debatten mellom Hillary og Obama gått over til å dreie seg om hvem som er tøffest. Obama har de siste ukene fått merke hva det vil si å være favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat.

Hans nære bånd til den omstridte pastoren Jeremiah Wright, hans tilknytning til et tidligere medlem av den radikale gruppa Weather Underground og ikke minst hans mye omtalte karakteristikk av velgerne i Pennsylvania, er blitt tværet på i media, om og om igjen.

Hillary har ingen medfølelse med ham.

- Jeg vet om en som har klagd over de vanskelige spørsmålene. Etter å ha tilbrakt åtte år i Det hvite hus vet jeg at det var ingengting, sa Hillary, da hun var på stemmefiske i en forstad til Philadelphia i går.

Uansett, i Philadelphia i natt så det ikke ut til at de negative oppslagene på Obama har voldt kampanjen hans stor skade.

Men hos Pennsylvanias sammensatte velgermasse er det ventet at Hillary vil score høyt blant den store andelen hvite, eldre velgere.

Tirsdag går primærvalget i Pennsylvania av stabelen.

Dagbladet.no er på plass for å følge valget.

TROR IKKE PÅ KVINNELIG PRESIDENT: William L. Banks (67), nå pensjonist og barnebokforfatter, var på Obama-arrangementet i går. Han tror, beklageligvis som han legger til, at verden ikke er klar for en kvinnelig president.
EN BEVEGELSE: Ekteparet Price Goree (62) og Naomi Goree (59) mener Obama ikke bare driver vanlig valgkamp. Han har skapt en grasrotbevegelse, mener de.
<B>HAR TRO PÅ OBAMA: Wray (59) og Karen Witten (58) har kommet hjem fra Etiopia for å hjelpe Obama til å bli valgt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media