35-åring døde etter «Kyllinggrep»

En overvåkningsvideo avslører detaljer om hva som skjedde da en ambulansemedarbeider tok kvelertak på en 35-åring i fjor.

OSLO LEGEVAKT:  Her ble den 35-år gamle mannen fraktet for ett år siden, kort tid etter døde han. Bildet er tatt fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OSLO LEGEVAKT: Her ble den 35-år gamle mannen fraktet for ett år siden, kort tid etter døde han. Bildet er tatt fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 29. november 2012 at en 35-åring døde på legevakten i Storgata i Oslo. Tidligere på kvelden hadde han oppsøkt Sentrum politistasjon, der det ble oppfattet at han trengte helsehjelp. En politipatrulje kjørte derfor mannen til legevakten, hvor den fatale hendelsen skjedde.

- Da vedkommende ble lagt i bakken, hadde han ikke pust og puls. Det ble umiddelbart satt i gang livreddende hjerte- og lungeredning, men vedkommende ble erklært død på stedet, sa operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt til NTB i fjor.

To politibetjenter og en ansatt ved Oslo universitetssykehus ble satt under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. Obduksjonsrapporten viser at mannen døde av kvelning. Ut fra rapporten virker det ikke som 35-åringens behov for legehjelp hadde sammenheng med dødsårsaken.

- Det er ikke påvist tegn til sykelige forandringer av betydning for dødens inntreden, konkluderes det i rapporten.

Leder ved etterforskningsavdelingen for Øst-Norge, Liv Øyen, forteller Dagbladet at forslag til påtaleavgjørelse ble sendt til Sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, for noen dager siden.

- Dette er en intern instilling vi ikke meddeler offentligheten, sier Øyen til Dagbladet.

Brukte «kyllinggrepet» Dagbladet har fått innsyn i obduksjonsrapporten og kan presentere hittil ukjente opplysninger i saken. Her kommer det frem nærgående detaljer av hva som ble fanget opp av overvåkningskameraene på legevakten.

Ifølge videoen ankommer mannen legevakten gående. Men 35-åringen er urolig og politibetjentene forsøker å kontrollere mannen ved å holden armene hans.

"De klarte ikke å oppnå kontroll, og nå avdøde fikk tak i den ene av politibetjentene ved å holde rundt nakken hennes. En mannlig ambulansemedarbeider grep så inn og tok med sin høyre arm tak rundt nakken på nå avdøde. Han skal ha holdt et såkalt «kyllinggrep», hvor hans egen arm ble låst fast i dette grepet omkring halsen ved bruk av den andre armen", heter det i gjengivelsen av overvåkningsvideoen.

Etter noen sekunder falt 35-åringen fremover og ambulansemedarbeideren falt oppå mannen mens han fremdeles holdt «kyllinggrepet».

- Klokken 21:04:37 slipper ambulansemedarbeideren taket rundt nakken på nå avdøde. Klokken 21:06:36 kommer det flere helsearbeidere til og det blir startet hjerte- og lungeredning. Dødsfallet ble konstatert på stedet, ifølge obduksjonsrapporten.

35-åring døde etter «Kyllinggrep»

Riksadvokaten har gitt Spesialenheten lov til å etterforske den sivilt ansatte sykehusmedarbeideren. En slik tillatelse gis kun i spesielle tilfeller.

Bekrefter at det finnes videobilder Etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker, Helle Gulseth, vil ikke gå inn i detaljer ved etterforskningen.

- Jeg kan bekrefte at det finnes en video, men detaljene rundt kan jeg ikke uttale meg om, sier Gulseth til Dagbladet.

Gulseth bekrefter at de to politibetjenete og ambulansesjåføren har status som mistenkt.

- Fryktelig lei seg Dagbladet har vært i kontakt med ambulansesjåførens forsvarer, Christian Hjort. Hjort opplyser om at de avventer på påtaleavgjørelsen fra Sjefen for Spesialenheten.

- Vi mener det ikke foreligger noe straffbart i saken. Min klient er interessert i at dette skal utredes grundig. Han har etter eget ønske vært ute av jobb en stund. Denne saken har vært en påkjenning for ham, og han er fryktlig lei seg for utfallet av det som hendte, sier Hjort til Dagbladet.

Sjefen for Spesialenheten i Hamar opplyser om at de vil komme med en avgjørelse i løpet av august.