35-åring kvalt under arrestasjon, saken henlagt

To politikvinner og en ambulansearbeider gjorde ikke noe straffbart, konkluderer Riksadvokaten og Spesialenheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten har henlagt saken mot to politikvinner og en ambulansearbeider etter at en 35-åring ble kvalt til døde under et basketak på legevakten i Oslo i november 2012.

Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker mener at ingen av de involverte gjorde noe straffbart da 35-åringen ble drept, melder NRK.

De rettsmedisinsk sakkyndige har konkludert med at 35-åringen døde av kvelning. Det ble mellom annet påvist brudd i skjoldbrusken og blødning i halsen, ifølge obduksjonsrapporten, som NRK har fått tilgang til.

Ambulansearbeideren grep inn da de to politikvinnene forsøkte å få kontroll på mannen. Saken ble først henlagt av Spesialenheten for politisaker, men mannens foreldre klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten.

35-åringen var alvorlig psykisk syk, og hadde hatt diagnosen paranoid schizofreni i 20 år da han døde. Mannen ble fraktet til Oslo legevakt av politiet fordi de mente han var psykotisk og trengte legehjelp. Han hadde oppsøkt politivakten på Sentrum politistasjon og sagt at han var kidnappet av IRA og at politiet måtte løse saken.

Forsvareren til ambulansearbeideren, advokat Christian B. Hjort, sier til NRK at klienten hans er glad for resultatet i klagesaken. Spesialenheten henla saken mot ham etter «bevisets stilling». Riksadvokaten endret dette til «intet straffbart forhold anses bevist».

(NTB)