Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

35-åring pågrepet for to grove overfallsvoldtekter av eldre i Oslo

Knyttes til fire saker i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kan stå overfor et gjennombrudd i saken der en 77-årig Oslo-kvinne sist vinter ble overfalt og seksuelt misbrukt i nærheten av sitt hjem på Korsvoll i Oslo; en mann er nå pågrepet i Paris.

- Mannen ble pågrepet i forrige uke. Vi etterlyste ham internasjonalt i sommer fordi vi visste at vi hadde tekniske spor, blant annet i form av DNA, som knyttet ham til åstedet, sier Hanne Kristin Rohde, leder for seksjon for vold og sedelighetsforbrytelsen ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Det jobbes nå med å få mannen utlevert til Norge. Rohde forteller at politiet allerede i mars hadde fullverdig DNA fra åstedet, men at de da ikke visste hvem det tilhørte.

Knyttes til fire saker Det viste seg at samme gjerningsmann kunne knyttes til fire ulike hendelser: Overfallet på den 77 år gamle kvinnen, overfall av en 82 år gammel kvinne i juli 2011, grovt ran av en eldre kvinne i september 2011 og grovt tyveri fra en villa i november 2011.

- I tillegg til disse forholdene ble han tatt for vinningskriminalitet, også dette i Oslo. Han tilstod og sonet en dom da de andre sakene ble etterforsket. Dessverre ble det ikke tatt DNA av mannen da han ble fengslet, noe som er en rutinesvikt hos Oslo politidistrikt. Det ble ikke tatt DNA før dagen før løslatelse.

Den siktede er en 35 år gammel rumensk statsborger, og etter løslatelsen ble han uttransportert til Romania. Han ble etterlyst da politiet fikk svar på DNA-prøvene.

- Hadde vi tatt DNA med en gang kunne vi identifisert ham raskere. Dette er en rutinesvikt som ikke skal forekomme, sier Rohde.

I RESPIRATOR: Den 77 år gamle kvinnen lå i flere dager i respirator etter det grove overfallet i februar i år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I RESPIRATOR: Den 77 år gamle kvinnen lå i flere dager i respirator etter det grove overfallet i februar i år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Rohde forteller at de anser mannen som svært farlig, og er glad han nå er pågrepet. Politiet kjenner ikke til mannens bevegelser etter at han ble løslatt.

-Det har vært stille helt til vi fikk beskjed om pågripelsen i forrige uke, sier Rohde.

Respirator Den 77 år gamle kvinnen ble overfalt bare et steinkast fra sitt eget hjem i februar, og ble liggende i respirator i flere dager. DNA gjorde politiet sikre på at gjerningsmannen var den samme som i juli 2011 overfalt og misbrukte en 82 år gammel kvinne på Etterstad i Oslo.

77-åringen var på vei hjem fra et styremøte i den lokale pensjonistforeningen da overfallet skjedde.

- Hun skulle egentlig gått den vanlige veien via skolegården. Men siden hun er redd for elg, valgte hun en annen vei, den som går gjennom det mørke skogholtet, fortalte Kari Riis Larsen (74) til Dagbladet i februar i år.

- LETTET: Den 77 år gamle kvinnens bistandsadvokat, Halldis Winje, forteller at kvinnen er lettet over at en mann er pågrepet.
Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
- LETTET: Den 77 år gamle kvinnens bistandsadvokat, Halldis Winje, forteller at kvinnen er lettet over at en mann er pågrepet. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media