35-åringen pågrepet

Den narkomane, voldsdømte høyreekstremisten som mistenkes for drapet på utenriksminister Anna Lindh er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På pressekonferansen i Politihuset i Stockholm i kveld bekreftet politiet at 35-åringen er tatt.

- Ikke helt ulik

- Den personen som tidligere i dag ble begjært pågrepet i forbindelse med mordet på utenriksminister Anna Lindh er pågrepet, sier lenspolitimester Carin Göthblad på pressekonferansen.

- Den pågrepne er ikke helt ulik mannen på NK-bildene, Han ble pågrepet klokken 21.07 utenfor restauranten East ved Råsunda fotballstadion, sier etterforskningsleder Leif Jennekvist.

- Han ble pågrepet helt udramatisk, i forbindelse med pågripelsen ble to andre personer også tatt inn til avhør. To leger og rettsteknikere skal nå undersøke mannen, så er det kveld, sier Jennekvist.

Mannen er mistenkt for mordet, men politiet understreker at de fortsatt står foran en lang og komplisert etterforskning:

- Vi har fortsatt fem høyaktuelle personer vi skal kontrollere, det er for tidlig å dra noen konklusjoner, sier Jennekvist.

Mannen sittter nå i avhør og er blitt kroppsvisiteres. Han var ubevæpnet.

- Vi har spurt hva han heter. Jeg vet ikke hvordan han har reagert på pågripelsen. Etter min bedømmelse er han i stand til å avhøres nå, men jeg er ikke ekspert på området, sier Jennekvist. Mannen har ennå ikke fått oppnevnt en advokat.

Politiet vil ikke opplyse hva som førte fram til pågripelsen. De bekrefter at flere fra mannens nærmeste omgangskrets er tatt inn til avhør, det har skjedd flere steder i Sverige i dag. Politiet vil ikke opplyse hvem disse er, men forteller at alle er svenske av begge kjønn.

Politiet skal nå foreta husransakinger, blant annet på tenkbare bosted mannen kan ha hatt i Sverige.

Så på fotball

Den 35-åringen som ifølge Aftonbladet er nazi-sympatisør ble pågrepet 21.07 i kveld på fotballbanen Råsunda i Stockholm.

Her spilte Djurgården mot Hammarby, og politiet skal ha kjent igjen mannen, som ble pågrepet på en restaurant rett ved arenaen. Det var mange politifolk til stede på Råsunda anledning fotballkampen, et lokal hatoppgjør som ofte byr på bråk blant publikum.

Den drapsmistenkte mannen satt på restauranten East End Company og fulgte kampen på TV sammen med en kamerat. Han ble pågrepet av sivile og uniformerte politimenn og ført ut på gata.

- Han skal føres til Kronobergshäktet, sier politiets pressetalsmann Lars Grönskog, som sikter til fengselet midt i den svenske hovedstaden. Jakten på mannen tok seks dager.

Mannen er «skäligen» mistenkt for mordet. Det er den laveste graden av mistanke.

Hardbarket kriminell narkoman

NK-mannen har i dagevis vært politiets sikreste spor i Lindh-saken. Han ble fotografert av et overvåkingskamera på varehuset NK drøye to minutter før drapet på utenriksminister Anna Lindh skjedde. Mannen ligner på signalementet som vitner til knivstikkingen har gitt av drapsmannen. Da han ble fotografert, hadde han også på seg klær som ligner veldig på klesplagg politiet fant etter drapet og som de knytter til drapshandlingen.

Denne mannen på 35 har ifølge nyhetsbyrået TT minst 18 dommer mot seg. Han er også venn med flere av Sveriges mest kjente nynazister.

Mannen er tidligere dømt for knivbruk, drapstrusler, vold, mishandling, forfalskning med mer.

- Han er ikke verdens mest omtenksomme, sier en venn av den mistenkte til Aftonbladet.

I den siste dommen omtalte Friomsorgen i retten mannen slik:

NN er uvillig til å besvare konkrete spørsmål. Han oppgir at han den siste tiden har forsørget seg ved ulike konsulent- og forretningsoppdrag. Men han vil ikke gå inn på dette. NN har ikke fast adresse, og sier han flytter mellom Sverige og Sveits. NN vil ikke kommentere sitt forhold til alkohol og narkotika. Han sier han for tiden lar seg behandle for kokainmisbruk på en klinikk i Sveits.

I mai i fjor lurte den mistenkte til seg mat og sprit for 38 355 sammen med flere andre. Han brukte da to falske kontokort.

Samme år truet han en kvinne på et lite sted i Sverige så alvorlig at hun fryktet for sin sikkerhet.

Ved en annen anledning tvang han samme kvinne til å hjelpe seg med å forfalske et pass, og truet samtidig til seg 10 000 kroner.

Får ikke treffe faren

Mannen er ikke idømt lengre fengselstraffer. Den lengste så langt er de åtte månedene han fikk for grovt bedrageri i Svea hovrett. Han ble første gang dømt i 1987, den gangen for overgrep.

Etter dette har han blant annet fått utstedt to besøksforbud, der det ene dreide seg om hans egen far, som han skal ha bestjålet.

Mannen ble utredet i begynnelsen av sin kriminelle karriere. Av redegjørelsen framgår det at han hadde tilpasningsproblemer allerede i skoledagene. Legene beskrev han som spesiell, med personlighetsforstyrrelse og narsissistiske trekk, skriver Expressen.

En rettspsykiatriske undersøkelse utført i 2002 viser imidlertid at han ikke lider av noen alvorlig psykisk lidelse.

Selv har mannen beskrevet seg som selvlært innen datateknikk og har oppgitt at han driver med webdesign på frilansbasis. Han har ikke kunnet oppgi noe navn på bedrifter han har jobbet for. Han sier også at han av og til har bodd i Sveits, men har ikke kunnet oppgi noen fast adresse der.

Mannen har ikke hatt fast bopel i Stockholm, og har flyttet rundt mellom ulike «svarte» leiligheter. Han har fortalt at han misbruker kokain, og at han har alkoholproblemer.

Mannen står oppført som eieren av en hvit Ford Sierra 91-modell. Den skulle vært inne til kontroll hos veimyndighetene 31. mai i år. Dit kom den aldri, derfor er det nå kjøreforbud på bilen. 35-åringen har heller ikke betalt bilforsikring eller skatt, noe han skulle ha gjort i juni. Kronfogden har tatt over skattekravet.

Ifølge Kronfogden er det flere parkeringsbøter knyttet til bilen, disse er ikke betalt. Ifølge bilregisteret har ikke mannen førerkort, i alle fall har han ikke hatt det de siste fem årene.

Dagbladet.no følger saken.

NK-MANNEN:</B> Dette er mannen overvåkningskameraene fanget inn på kjøpesenteret og som politiet nå mest sannsynlig har pågrepet. Politiet bekrefter at den pågrepne ikke er helt ulik mannen på bildene.
<B>HER BLE HAN PÅGREPET:</B> Mannen så fotballkampen på storskjerm da politiet pågrep han i kveld 21.07.
STORT POLITIOPPBUD:</B> Øyenvitner forteller at pågripelsen skjedde uten dramatikk. 35-åringen var ikke bevæpnet. Bildet viser politifolk like etter pågripelsen.
<B>NARKOMAN OG VOLDELIG:</B> Mannen har en lang kriminell historie bak seg, han ble første gang dømt i 1987. Han har selv oppgitt at han sliter med narkotika og alkoholproblemer.
DRAPSVÅPENET:</B> Med en slik kniv ble Anna Lindh drept. Det er en morakniv som ble stjålet fra en Clas Ohlson-butikk få timer før utenriksministeren ble knivdrept på varehuset NK. Mannen som stjal kniven ble først stanset av politiet, men så sluppet løs igjen. På denne kniven skal det også være funnet DNA som kan tilhøre gjerningsmannen. Kniven blir nå undersøkt i Birmingham i England.