I KULDA. Denne lille familien forsøker å holde varmen rundt et bål i en flykningleir i Kabul. Kulda tar stadig flere liv i Afghanistan. Bare i løpet av de siste to dagene har 35 barn mistet livet i forskjellige avsidesliggende distrikter i Badakhshan-provinsen. Foto: EPA/Sabawoon/Scanpix
I KULDA. Denne lille familien forsøker å holde varmen rundt et bål i en flykningleir i Kabul. Kulda tar stadig flere liv i Afghanistan. Bare i løpet av de siste to dagene har 35 barn mistet livet i forskjellige avsidesliggende distrikter i Badakhshan-provinsen. Foto: EPA/Sabawoon/ScanpixVis mer

35 barn frosset i hjel

Afghanistan opplever sin kaldeste vinter på 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare i løpet av de siste to dagene har 35 barn mistet livet i Badakhstan-provinsen nordøst i Afghanistan. Barna har frosset i hjel, skriver AFP.

De døde barna tilhørte fire forskjellige avsidesliggende distrikter i Badakhshan-provinsen. Store smømengder har ført til at veier i provinsen har blitt stengt de siste dagene.

FLYKNINGLEIR: Disse barna søker midlertidig ly i en flykningleir i Kabul. Foto: Scanpix
FLYKNINGLEIR: Disse barna søker midlertidig ly i en flykningleir i Kabul. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har bare fått satt opp noen få klinikker hvor vi har kunnet hjelpe barna der, sier den lokale legen Noor Khawrin til AFP.

Dødsfallene skjer bare ei uke etter at landets helsedepartement opplyste at nesten 40 barn var døde av kulde den siste måneden, over halvparten av dem i flyktningleirer i utkanten av Kabul.

Kaldest på 15 år Afghanistan opplever sin kaldeste vinter på 15 år, og verken regjeringen i  landet eller internasjonale hjelpeorganisasjoner har greid å finne en løsning på krisa.

KALDT: Afghanistan opplever sin kaldeste vinter på 15 år. Foto: Scanpix
KALDT: Afghanistan opplever sin kaldeste vinter på 15 år. Foto: Scanpix Vis mer

Myndighetene hindrer internasjonal hjelp, heter det i en rapport som var gjengitt på nettsidene til Amnesty International torsdag.

Malgler mat og brensel Amnestys generalsekretær i Norge John Peder Egenæs mener at Norge og andre land med soldater og hjelpearbeidere i Afghanistan ikke kan godta at landets myndigheter hindrer hjelp til internt fordrevne.

- Man kan ikke bruke sult, tørst eller kulde til å tvinge mennesker til å flytte hjem til krigsherjede områder, sier han til NTB.

ISKALDT: Kulda i Afghanistan har tatt mange liv så langt i år. Bare i løpet av de siste to dagene skal 35 barn ha mistet livet. Foto: Jawad Jalali / Scanpix
ISKALDT: Kulda i Afghanistan har tatt mange liv så langt i år. Bare i løpet av de siste to dagene skal 35 barn ha mistet livet. Foto: Jawad Jalali / Scanpix Vis mer

Mangel på boliger er et stort problem i afghanske byer, leieprisene er forholdsvis høye, og familier må bygge hus av gjørme, staver, kryssfiner, plastfolie og papp som gir liten beskyttelse mot været. Mange steder er det også mangel på mat, melder Amnesty International.

Redd Barna advarer om at mange familier mangler skikkelige tepper, klær og sko. I tillegg er det mangel på mat og brensel.

STENGTE VEIER: 13 år gamle Zabihulla selger brød i Kabul. Kraftig snøfall gjør framkommeligheten vanskelig for ham. I  Badakhshan-provinsen er flere veier helt stengt som følge av all nedbøren. Foto: Qais Usyan/AFP/Scanpix
STENGTE VEIER: 13 år gamle Zabihulla selger brød i Kabul. Kraftig snøfall gjør framkommeligheten vanskelig for ham. I Badakhshan-provinsen er flere veier helt stengt som følge av all nedbøren. Foto: Qais Usyan/AFP/Scanpix Vis mer