Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

35 barnehageansatte får «snike» i vaksinekøen

Men det hadde vært nok å vaksinere tre funksjonshemmede barn, mener Folkehelseinstituttet.

FÅR VAKSINE: Her ved Grønnåsen barnehage like utenfor Bodø sentrum, får de ansatte vaksine for svineinfluensa. Foto: Anders Vanderloock/Pressefoto as
FÅR VAKSINE: Her ved Grønnåsen barnehage like utenfor Bodø sentrum, får de ansatte vaksine for svineinfluensa. Foto: Anders Vanderloock/Pressefoto as Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag besluttet Bodø kommune at de ansatte i tre kommunale barnehager skal få tilbud om å ta svineinfluensavaksinen.

Det vil bety at mellom 30 og 35 tilknyttet barnehagene Grønnåsen, Messiosen og Vågønes nå får «snike» i køen.

- Vil beskytte barna
I en artikkel på nettstedet Barnehage.no kommer det frem at årsaken til kommunens beslutning er at de aktuelle barnehagene har tre svært funksjonshemmede barn med dårlig immunforsvar.

- Vi vaksinerer de ansatte for å beskytte disse barna, sier barnehagesjef Liv Bjørnstad i Bodø kommune til nettstedet.

Avdelingsoverlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sier at det hadde vært nok å vaksinere de risikoutsatte barna.

VAKSINE: Risikogruppene bør få vaksinen først, mener Folkehelseinstituttet.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VAKSINE: Risikogruppene bør få vaksinen først, mener Folkehelseinstituttet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Risikogruppene først
Mens Bjørnstad mener de har gjort avgjørelsen i samarbeid med ledende helsesøster og smittevernslege, mener Iversen at kommunens valg neppe er godt nok gjennomtenkt.

- Hvis hensikten var å beskytte de funksjonshemmede barna,  ville det vært best å vaksinere dem foran omgivelsene rundt. De treffer tross alt andre enn barnehagepersonale i sitt liv, sier Iversen til Dagbladet.

- Det er grunnen for at vi har gitt de anbefalingene vi har gitt; risikogruppene først. De som skal vaksineres i andre rekke er de som har nærkontakt med de som ikke kan vaksineres, sier han.

Og når disse er vaksinert, skal de som er i nærkontakt med de som ikke kan vaksineres, sier han.

- Rart
- Disse tre barna vi nå prøver å beskytte er så sterkt funksjonshemmet at de ikke kan vaksineres, sier Liv Bjørnstad i Bodø kommune til Dagbladet.

NOK MED TRE: Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet mener Bodø kommunes valg neppe er godt nok gjennomtenkt. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NOK MED TRE: Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet mener Bodø kommunes valg neppe er godt nok gjennomtenkt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Det synes overlege Iversen høres rart ut, som forklarer at det i all hovedsak er barn under seks måneder og folk med ekstrem allergi mot egg som ikke kan ta vaksinen.

- Det er klart at dette forholdet er noe lokalt helsevesen og kommunen må vurdere, men jeg kjenner ikke til at utviklingshemmede ikke kan vaksineres, sier han.

- Vi gir våre råd, og så er det opp til kommunene å bestemme. Vi har sagt at det som er best for liv og helse bør prioriteres, sier Iversen.

Presser utsatte ned i køen
Han mener kommunens vurdering tilsier at Bodø kommune vurderer det dit hen at det har best effekt på liv og helse å vaksinere barnehageansatte foran risikogruppene.

- Det er viktig å huske på at man presser folk i risikogruppene ned i vaksinekøen ved å prioritere andre.

- Jeg kan ikke se at det er noe veldig spesielt med de som er ansatt i en barnehage. Det har heller ikke vært snakk om å vaksinere de som jobber på skoler, på grunn av smittefaren.

Folkehelseinstituttet har diskutert om ansatte i fengsel kan regnes som pleiepersonell.

- Det er å tøye begrenene noe langt, og det samme gjelder for barnehageansatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media