Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

35 mafiasiktet for salg av livsfarlig fyrverkeri: Eksporterte til Norge

Polsk, nederlandsk og tysk politi har pågrepet 35 personer og beslaglagt store summer, tjent på salg av livsfarlig og ulovlig fyrverkeri.

TRYGGE RAMMER: I Oslo står byrådet selv for oppskyting av fyrverkeri. Her fra nyttårsaften i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TRYGGE RAMMER: I Oslo står byrådet selv for oppskyting av fyrverkeri. Her fra nyttårsaften i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene etter den omfattende politiaksjonen mot fyrverkeribransjen i Øst-Europa er et klart varsku før nyttårstida, melder Europol.

To uker før jul har politiet i Nederland, Polen, Tyskland og Frankrike slått til mot fire store fyrverkerinettbutikker, og gjort store beslag.

Fire butikker stengt

80 tonn fyrverkeri i kategori F4 - fyrverkeri som bare skal brukes av profesjonelle, og som kan være livsfarlig for vanlige amatører - er beslaglagt, og det er bare i Polen. I tillegg er store fyrverkeribeslag gjort også i Nederland og Tyskland.

35 personer er pågrepet i aksjonen, siktet for å være medlemmer i en organisert, kriminell gruppe - det som i Norge tilsvarer mafiaparagrafen, straffelovens §60a.

Fire nettbutikker: Bomba Shop, Ultras Shop, Psycho Effect og Pyro Fans, er stengt.

De pågrepne er anklaget for å ha drevet både ulovlig smugling av fyrverkeri og eksplosiver, skatteunndragelser og hvitvasking. De mistenkte var bosatt på adresser i Polen, Tyskland, Nederland og Frankrike. Det er ikke kjent hvorvidt de erkjenner straffskyld.

Stor fare

Flere av områdene i Polen der de største beslagene ble gjort, måtte evakueres for at naboer ikke skulle bli skadd når det ulovlige fyrverkeriet skulle fraktes i sikkerhet.

Deler av beslaget er fyrverkeri som var på vei i posten til kunder i Tyskland.

En del av det beslaglagte fyrverkeriet var så kraftig at postansatte som ekspederte pakkene var i stor fare, ifølge Europol

Norske kunder

De fire nettbutikkene eksporterte til hele Europa, ifølge Europol.

Dagbladet har søndag vært i kontakt med Tollvesenet, som på grunn av helga ikke har hatt mulighet til å bistå med informasjon om norske beslag av ulovlig fyrverkeri på vei inn i landet.

Minst en av butikkene annonserte ifølge Dagbladets undersøkelser med at de eksporterte til Norge. Og på ulike nettforum diskuteres en annen av butikkene som en kilde for kraftig fyrverkeri som ikke er å få tak i på lovlig vis i Norge.

Mørketall

Nøyaktig hvor mye livsfarlig fyrverkeri fra de polske butikkene som er bestilt av norske kunder er det trolig ingen som vet.

Det finnes ifølge Tollvesenet ingen statistikk over smugling av fyrverkeri. I juletida i fjor ble det totalt beslaglagt 218 pinneraketter og 113 andre fyrverkeripakker.

Men ifølge Tollvesenet var alle beslagene fra tilfeldige rutinekontroller, slik at tallet på innførsel trolig er langt høyere. Det er dagene før nyttår det smugles inn mest fyrverkeri. Men Tollvesenet gjør beslag hele året, opplyste etaten i fjor.

ADVARSEL: I USA gikk forbrukerrådet for produkt-sikkerhet tidligere ut med en video der de sprenger av kroppsdeler av dukker for å advare mot fyrverkeri på nasjonaldagen. Video: U.S Comsumer Product Safety Commission Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!