35 mafiasiktet for salg av livsfarlig fyrverkeri: Eksporterte til Norge

Polsk, nederlandsk og tysk politi har pågrepet 35 personer og beslaglagt store summer, tjent på salg av livsfarlig og ulovlig fyrverkeri.

TRYGGE RAMMER: I Oslo står byrådet selv for oppskyting av fyrverkeri. Her fra nyttårsaften i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TRYGGE RAMMER: I Oslo står byrådet selv for oppskyting av fyrverkeri. Her fra nyttårsaften i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Resultatene etter den omfattende politiaksjonen mot fyrverkeribransjen i Øst-Europa er et klart varsku før nyttårstida, melder Europol.

To uker før jul har politiet i Nederland, Polen, Tyskland og Frankrike slått til mot fire store fyrverkerinettbutikker, og gjort store beslag.

Fire butikker stengt

80 tonn fyrverkeri i kategori F4 - fyrverkeri som bare skal brukes av profesjonelle, og som kan være livsfarlig for vanlige amatører - er beslaglagt, og det er bare i Polen. I tillegg er store fyrverkeribeslag gjort også i Nederland og Tyskland.

35 personer er pågrepet i aksjonen, siktet for å være medlemmer i en organisert, kriminell gruppe - det som i Norge tilsvarer mafiaparagrafen, straffelovens §60a.

Fire nettbutikker: Bomba Shop, Ultras Shop, Psycho Effect og Pyro Fans, er stengt.

De pågrepne er anklaget for å ha drevet både ulovlig smugling av fyrverkeri og eksplosiver, skatteunndragelser og hvitvasking. De mistenkte var bosatt på adresser i Polen, Tyskland, Nederland og Frankrike. Det er ikke kjent hvorvidt de erkjenner straffskyld.

Stor fare

Flere av områdene i Polen der de største beslagene ble gjort, måtte evakueres for at naboer ikke skulle bli skadd når det ulovlige fyrverkeriet skulle fraktes i sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer