35 pilegrimer drept i Mekka

35 pilegrimer ble drept under et steinkastingsritual i Mekka i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 35 ble drept samtidig som pilgrimsperioden, Hajj, nådde sitt høydepunkt.

Millioner av muslimske pilegrimer samles i Mekka for å hylle Allah i disse dager. Et av ritualene kalles Steiningen av Satan. Det var under denne seremonien at 35 pilgrimer ble drept. Omlag to millioner muslimer skal ha deltatt i den årvisse stein-sermeonien. I følge BBC skal tusenvis av pilegrimer presset seg mot en av de tre pillarene som representerer det onde i ørkenen utenfor Mekka. Det oppstod panikk, og i det følgende kaoset skal de 35 ble klemt i hjel av folkemassene. I følge det statlige Saudi-Arabiske nyhetsbyrået var 23 av de drepte kvinner. I tillegg til de drepte skal et stort antall mennesker ha blitt skadet. Myndighetene i området skal ha prøvd å kontrollere Hajj så godt som mulig, for å unngå en gjentakelse av feiringen i 1998, da over 118 mennesker ble drept.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang det skjer store ulykker i forbindelse med feiringen av Hajj. Verst var det i 1990 da hele 1426 mennesker ble drept i kaoset i en overfyllt gangtunnel. I 1997 ble 343 pilgrimmer drept da det oppstod brann. I 1994 ble 270 mennesker drept under steiningen av satan.

Alle troende muslimer forventes å dra på minst en pilegrimsferd til Mekka i løpet av sitt liv.

Steiningen av satan foregår ved at bølge etter bølge med pilgrimer kaster småstein på de tre pilarene som symboliserer det onde, mens de roper «I Allahs navn, Allah er stor». Etterpå slakter en mengde dyr til ære for Allah.