Arbeidslivskriminalitet:

35 prosent av arbeidstakerne i byggebransjen mangler gyldig HMS-kort. - Alt for høyt

Tallet er en nedgang på bare tre prosent siden i fjor.

SLAVEKONTRAKT: Arbeidsminister Anniken Hauglie sier hun har sett folk som har jobbet på slavekontrakter i byggenæringen. Her hilser hun på arbeidstilsynets Ørnulf Halmrast med Veidekkes Ole Ragnar Dihle i midten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLAVEKONTRAKT: Arbeidsminister Anniken Hauglie sier hun har sett folk som har jobbet på slavekontrakter i byggenæringen. Her hilser hun på arbeidstilsynets Ørnulf Halmrast med Veidekkes Ole Ragnar Dihle i midten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I løpet av de første åtte månedene av 2016 har arbeidstilsynet utført 2500 tilsyn av virksomheter i byggenæringen. Tallene fra tilsynene viser at 35 prosent av arbeidstakerne i byggenæringen ikke har gyldige HMS-kort. Arbeidsminister, Anniken Hauglie, synes tallet er alt for høyt.

Byggenæringen er en av de næringene som sliter mest med arbeidskriminalitet og useriøse aktører. Hauglie sier at de har opplevd tilfeller hvor folk nesten ikke har fått penger for jobben de gjør.

- Det er urovekkende mange aktører som ikke har ting på stell. Noen av dem er slurvete, andre er bare hard core kriminelle, sier Hauglie.

Indikerer useriøsitet

Etter forslag fra byggeaktørene ble det i juni i år endret på forskriftene for ordningen med HMS-kort. Nå skal de være elektroniske, slik at bedriftene har muligheten til å kontinuerlig sjekke kortenes gyldighet. Hauglie forklarer at det er en del av strategien mot arbeidskriminalitet.

- Det gjør det lettere for hver enkelt bedrift å følge opp arbeidstakerne sine, sier Hauglie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer