350 advokater skapte kaos under polygamisthøringen

Skal avgjøre sektbarnas skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En høring, som skulle avgjøre skjebnen til de 416 barna som ble hentet ut fra den Texas-baserte polygamistsekten, måtte i ettermiddag avbrytes rett etter at den hadde begynt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årsaken er de 350 frammøtte advokatene, som er leid inn for å forsvare barna og noen av foreldrene i sekten.

Da det første beviset i saken skulle legges fram, omtrent 40 minutter inn i høringen, skapte forsvarene så mye bråk og forvirring, at dommer Barbara Walther så ingen annen utvei enn å avbryte prosedyren.

Umoralsk verden utenfor

For to uker siden tok politiet seg inn på farmen til sekten Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, som holder til på et gigantisk landområde i El Dorado, Texas.

Aksjonen kom i gang etter at en 16-år gammel jente ringte en lokal hjelpetelefon og fortalte om systematisk misbruk og mishandling av kvinner og barn i sekten.

Barna ble blant annet fortalt at verden utenfor farmen var fiendtlig og umoralsk. De aller fleste sektmedlemmene fikk ikke lov til å forlate området.

Jentene ble skremt med at de kom til å bli slått og mishandlet hvis de våget seg utenfor.

LANG KØ: Høringen om sektbarnas sjebne ble i dag avbrutt på grunn av kaos i rettssalen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
LANG KØ: Høringen om sektbarnas sjebne ble i dag avbrutt på grunn av kaos i rettssalen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Mistanke om mishandling

Denne uka måtte de fleste sektmødrene forlate barna på det midlertidige krisehjemmet der de bor nå.

- Det er ikke vanlig at foreldre får være hos barna når det er mistanke om mishandling, uttalte Marissa Gonzalessaid, talskvinne for barnevernet i Texas til ABC News.

Saken er en av de største av sitt slag i USA. Den omfatter barn fra 6 måneder til 17 år. Omkring 100 barn involvert i saken er under fire år.

Felles høring

Dagens høring tar sikte på å avgjøre om bevisene, samlet inn i løpet av de siste ukene, samt vitnemålene fra barna, gir nok grunnlag til å fastslå regelmessig mishandling.

Opplysningene politiet besitter, tyder på at mindreårige jenter i sekten ble tvunget til å inngå «åndelige ekteskap» med eldre sektmedlemmer og gjennomføre seksuelle handlinger.

Vanlig praksis tilsier at barna får individuelle høringer.

350 advokater skapte kaos under polygamisthøringen

På grunn av sakens omfang, er det likevel sannsynlig advokatene som representer foreldre og barna må slå seg sammen og argumentere på vegne av sekten.

Ville se bevis

For å få plass til alle de involverte, har politiet tatt i bruk både en rettssal og det lokale rådhuset, som ligger to kvartaler unna.

Dommeren, påtalemyndigheter og de 350 advokatene kommuniserer ved hjelp av videokonferanse.

Det første beviset som skulle legges fram i dag, var resultater fra en medisinsk undersøkelse av tre jenter, to 17-åringer og en 18-åring.

Advokatene stimlet til for å se disse papirene og skapte såpass mye kaos at dommeren ikke fant det forsvarlig å fortsette.

I gang igjen

Dommeren må ta stilling til flere momenter. Et av hovedpunktene er å presisere definisjonen av et hjem, som selve huset der familien bodde eller hele farmen.

- Blir et barn seksuelt misbrukt i sitt eget hjem, uten at foreldrene stopper det, kan det koste de foresatte foreldreretten, forklarer advokat Susan Hays, som representerer en toåring, ifølge AP.

- Dommeren må også avgjøre om barna, som har levd et beskyttet liv fram til nå, burde plutselig utsettes for det vanlige samfunnet, fortsetter hun.

Høringen kom i gang igjen etter en time.