350 døde, 2500 fryktes døde. - Det er det verste jeg har sett, sier vitne på stedet

Jordskred i Afghanistan har revet med seg hele landsbyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først gikk det ett skred i den afghanske landsbyen, Hobo Barik, som ligger nordøst i landet. Hundrevis av mennesker ble begravet. Da folk strømmet til for å hjelpe, gikk enda et skred - som trolig begravde så mange som 600 personer, ifølge CNN.

I 18.30-tida melder FN at minst 350 personer har mistet livet. Det forventes at tallet på døde vil stige.

Ifølge BBC dreier det seg om 2500 savnede.

- Verste jeg har sett - Det er det verste jeg har sett, det er helt ufattelig, sier Hefazullah Hefaz til Dagbladet.

Han er ved ulykkesstedet for International Organisation for Migration (IOM).

BARN, KVINNER OG MENN: - Jeg hørte om en familie som feiret bryllup da de ble tatt av skredet, sier afghanske Hefazullah Hefaz til Dagbladet. Folk leter nå desperat etter overlevende i landsbyen som er dekket av jord og stein. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BARN, KVINNER OG MENN: - Jeg hørte om en familie som feiret bryllup da de ble tatt av skredet, sier afghanske Hefazullah Hefaz til Dagbladet. Folk leter nå desperat etter overlevende i landsbyen som er dekket av jord og stein. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Så mange som 2700 personer kan være døde og begravd. Barn, kvinner og menn. Jeg har hørt om stor familie som feiret et bryllup da de ble tatt av skredet, sier Hefaz.

Han forteller at han, sammen med organisasjonen, nå har flyktet videre opp i fjellet i Badakshan-provinsen, i frykt for ytterligere skred.
 
I det første skredet skal 300 hus, omlag en tredjedel av alle husene i landsbyen, ha blitt begravet av leire, jord og steiner. Ifølge BBC er en hel landsby, Hargu, dekket av jordmasser og stein.

- Jeg har aldri sett noe lignende før. Folk har evakuert til nærliggende landsbyer fordi det ser ut som resten av fjellet snart vil gi etter. Det er er bare snakk om tid, sier Hefaz til Dagbladet.

- Umulig selv med svære maskiner Guvernøren i Badakshan-provinsen, Shah Waliullah Adeeb, sier at redningsarbeidet i området er utfordrende. Samtidig sier afghansk politi at det er usannsynlig at noen har overlevd dersom de har havnet under jordmassene, ifølge kanalen.

- Det er fysisk umulig akkurat nå, vi har ikke nok spader - vi trenger utstyr, sier Adeeb om redningsarbeidet.

MASSIVT JORDSKRED: Skredet skal ha kommet som følge av kraftig regn i landsbyen der det nå fryktes at så mange som 2500 personer kan være savnet. Hobo Barik ligger Nord-Øst i Afghanistan, og grenser til Tajikistan og Kina. Skjermdump: Google Maps
MASSIVT JORDSKRED: Skredet skal ha kommet som følge av kraftig regn i landsbyen der det nå fryktes at så mange som 2500 personer kan være savnet. Hobo Barik ligger Nord-Øst i Afghanistan, og grenser til Tajikistan og Kina. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Ifølge lokale myndigheter bodde det minst mellom fem til sju personer i hver av de 300 husstandene som nå er begravd.

- Det var flere enn 1000 familier som bodde i landsbyen. Tatalt 2100 personer, menn, kvinner og barn er fanget, sier Naweed Forotan, som er talsmann for guvernør Andeeb, ifølge Reuters.

Redningsarbeidet pågår nå for fullt. Sju personer skal være reddet ut, ifølge Faziluddin Hayar, politisjef i provinsen, ifølge engelske Sky News.

- Selv med svære maskiner vil det være nesten umulig å finne folk i jordmassene. Dette er rett og slett en katastrofe, sier Hefaz.

Voldsomt regnvær Ifølge BBCs reporter i Kabul har det regnet voldsomt i de østlige og nordlige delene av landet de siste dagene. Tidligere denne uka omkom 150 mennesker som følge av flom, men reporteren mener jordskredet er langt mer omfattende.

BEGRAVD: Hele landsbyer er dekket av jord, leire og steiner som følge av raset. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BEGRAVD: Hele landsbyer er dekket av jord, leire og steiner som følge av raset. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge kanalen gikk det et mindre jordskred i samme provins i går.

Badakshan-provinsen ligger ved Hindu Kush og Pamir-fjellene, hvilket er et av landets mest landlige områder, ifølge kanalen.

Skred er ikke uvanlig i området. I februar 2010 døde over 170 personer da det gikk et skred i Salang Pass nær Kabul, ifølge Sky News.

En nærliggende landsby skal være evakuert i frykt for ytterligere skred.

I HØYDEN: Folk skal ha begynt å trekke oppover i fjellet i Badakshan-provinsen, fordi de frykter at landsbyene igjen vil bli dekket av ytterligere ras. - Det er bare snakk om tid, sier vitne til Dagblade. Foto: AP
I HØYDEN: Folk skal ha begynt å trekke oppover i fjellet i Badakshan-provinsen, fordi de frykter at landsbyene igjen vil bli dekket av ytterligere ras. - Det er bare snakk om tid, sier vitne til Dagblade. Foto: AP Vis mer
LETER ETTER OVERLEVENDE: Hundrevis av mennesker er omkommet og tusenvis fryktes døde. Dette bildet er fra en AP-video, og viser hvordan folk nå leter etter overlevende i landsbyene som er dekket av jord, stein og leire. Foto: AP
LETER ETTER OVERLEVENDE: Hundrevis av mennesker er omkommet og tusenvis fryktes døde. Dette bildet er fra en AP-video, og viser hvordan folk nå leter etter overlevende i landsbyene som er dekket av jord, stein og leire. Foto: AP Vis mer