3500 har bestilt sin egen død

Nå kan du bestille din egen død. Landsforeningen Mitt Livstestament har i 20 år tviholdt på retten til selv å velge sin livsavslutning. 3500 nordmenn har undertegnet på at de ønsker dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De har rett og slett skrevet under på testamentet, som instruerer helsepersonell om ikke å holde pasienten kunstig i live. Ved en ulykke eller ved uhelbredelig sykdom som gjør at pasienten aldri vil få tilbake noen bevisst livsopplevelse, skal det ikke gis kunstig åndedrett, kunstig opprettholdelse av kretsløp, utføres kirurgiske inngrep medisiner eller næring.

Nekter legen å etterkomme ønskene i testamentet, skal han kreves byttet ut.

Sikrer verdig død

- I de aller fleste tilfeller respekteres testamentet og dermed enkeltmenneskets integritet. Testamentet skal for eksempel sikre at familien ikke står rundt sykesenga og overprøver pasientens ønske om en verdig død, sier leder i Landsforeningen Mitt Livstestament, Wenche Hambro.

Både Hambros avdøde mor og avdøde ektemann hadde undertegnet sitt livstestamente. Ønskene ble tatt til følge på det siste for dem begge.

Bedre med sprøyte

Erklæringen i testamentet begynner slik: «Etter norsk lov kan man ikke påtvinges medisinsk behandling mot egen vilje.» Deretter spesifiseres hvilke situasjoner som skal utløse den passive dødshjelpen. Under punkt 3, «egne tilføyelser» kan man blant annet ytre ønske om aktiv dødshjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer