3500 har bestilt sin egen død

Nå kan du bestille din egen død. Landsforeningen Mitt Livstestament har i 20 år tviholdt på retten til selv å velge sin livsavslutning. 3500 nordmenn har undertegnet på at de ønsker dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har rett og slett skrevet under på testamentet, som instruerer helsepersonell om ikke å holde pasienten kunstig i live. Ved en ulykke eller ved uhelbredelig sykdom som gjør at pasienten aldri vil få tilbake noen bevisst livsopplevelse, skal det ikke gis kunstig åndedrett, kunstig opprettholdelse av kretsløp, utføres kirurgiske inngrep medisiner eller næring.

Nekter legen å etterkomme ønskene i testamentet, skal han kreves byttet ut.

Sikrer verdig død

- I de aller fleste tilfeller respekteres testamentet og dermed enkeltmenneskets integritet. Testamentet skal for eksempel sikre at familien ikke står rundt sykesenga og overprøver pasientens ønske om en verdig død, sier leder i Landsforeningen Mitt Livstestament, Wenche Hambro.

Både Hambros avdøde mor og avdøde ektemann hadde undertegnet sitt livstestamente. Ønskene ble tatt til følge på det siste for dem begge.

Bedre med sprøyte

Erklæringen i testamentet begynner slik: «Etter norsk lov kan man ikke påtvinges medisinsk behandling mot egen vilje.» Deretter spesifiseres hvilke situasjoner som skal utløse den passive dødshjelpen. Under punkt 3, «egne tilføyelser» kan man blant annet ytre ønske om aktiv dødshjelp.

- Aktiv dødshjelp høres så stygt ut. Det assosieres med puter over ansiktet og liknende. Faren ved aktiv dødshjelp er at det kan skli ut. Men jeg må si meg enig i at det høres bedre ut å få en sprøyte enn å sultes i hjel, medgir hun.

Ryddig lovverk

Hambro understreker at kvaliteten på lovlig dødshjelp bør sikres i et ryddig lovverk.
- Christian Sandsdalen er inne på noe når han sier at et team bestående av jurister og leger skal behandle hvert enkelt tilfelle over tid, sier hun.

De praktiske forordningene kommer uansett i annen rekke for foreningen. Først skal kampen om prinsippet med selvbestemmelse over egen livsavslutning vinnes.

VERDIG LIVSAVSLUTNING: Leder for Landsforeningen Mitt Livstestament, Wenche Hambro, vil ikke underkastes andres etikk. - Jeg velger selv hvordan jeg vil dø.