3500 kvinner rammes av ny AFP-regel

Får fem år ekstra i sliteryrkene, om LO sier ja på tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 17 prosent av kvinnene som i dag kan gå av ved 62 år, får ikke lov når de nye AFP-reglene trer i kraft i 2010.

I dag kan alle som har tjent mer enn folketrygdens grunnbeløp på 65.000 kroner i ti år, gå av med avtalefestet pensjon når man fyller 62. Men når pensjonsordningen legges om og ny AFP-ordning er på plass, må man ha opptjening nok til å kunne gå av med den såkalte garantipensjonen, skriver Klassekampen.

Ettersom AFP-tillegget kan regnes med i grunnlaget, betyr det at man må ha hatt en årslønn på minst 200.000 kroner, framgår det av LOs informasjonsmateriell i tariffoppgjøret.

LO-lederen: - Vårt utgangspunkt har vært å ivareta sliterne

Det betyr at 16,8 prosent av kvinnene som i dag kan gå av ved 62 år, ikke får lov i det nye systemet. I alt 3.500 kvinner kan rammes.

- Ved en så stor omlegging er det urealistisk at man kan få full uttelling for alle på alle punkter, sier sjeføkonom i LO, Stein Reegård, til avisen.

Under dagens AFP-ordning tjener man opp pensjonspoeng i de årene man er AFP-pensjonist, fram til ordinær pensjonsalder ved 67 år. Denne ordningen forsvinner med det nye systemet.

Forslaget til ny AFP-ordning er en del av tariffoppgjøret, og er nå ute til uravstemning i LO. Uravstemningen skjer på tirsdag, mens resultatet blir offentliggjort to dager senere. (©NTB)

FARVEL TIL TIDLIG PENSJON: Mange av dem som kan rammes av den nye AFP-ordningen jobber i sliteryrker som rengjøring, med mange belastningsskader og en harde arbeidsdager. Foto: Helge Hansen/Scanpix
FARVEL TIL TIDLIG PENSJON: Mange av dem som kan rammes av den nye AFP-ordningen jobber i sliteryrker som rengjøring, med mange belastningsskader og en harde arbeidsdager. Foto: Helge Hansen/Scanpix Vis mer