350.000 tomtefestere må rette selvangivelsen

Skatteloven er endret slik at festetomten skal føres opp som formue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landets 350.000 festere av bolig- og hyttetomter må gjøre en ekstra grundig jobb med selvangivelsen i år. Skatteloven er endret slik at festetomten skal føres opp som formue.

Samtidig fører ikke endringen til at formuen øker. Det samme beløpet skal nemlig også føres opp som gjeld. Og beløpet finner festeren ved å gange festeavgiften med ti.

Høyre er kritisk til den nye ordningen, som medfører at 350.000 mennesker får en liten ekstrajobb med selvangivelsen i år.

Statssekretær Geir Axelsen peker derimot på at dette er en naturlig følge av endringen i tomtefesteloven som ble gjort i 2004. Da fikk festeren en tilnærmet evigvarende bruksrett til festetomten. Da er prinsippet at tomten skal regnes som formue.

Usikre

- Vi har fått en masse henvendelser om dette. Mange lurer på om de får mer i formuesskatt. Vi kan berolige med at de kommer ut i null i år. Men vi ser jo ikke bort fra at det kan gi skattevirkninger i framtida, sier leder i Tomtefesterforbundet, Arne Olbergsveen.

Han forteller at forbundet har hatt møter med Finansdepartementet om saken og vil følge med framover. Han spør også om endringen er gjort for at staten skal få bedre oversikt over hvem som er fester og hvem som er bortfester av landets festetomter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer