355 døde etter nervegassforgiftning

3600 er behandlet for symptomer.

DØD:  Her ligger en hund død i området som skal ha blitt utsatt for onsdagens angrep. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix
DØD: Her ligger en hund død i området som skal ha blitt utsatt for onsdagens angrep. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  3600 mennesker med symptomer på nervegift er behandlet på tre Leger Uten Grenser-støttede sykehus i Damaskus.

- Stilt overfor slike ekstreme brudd på internasjonal lov, blir humanitær hjelp maktesløs og meningsløs, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser, som selv har jobbet i Syria.

Pasientene ankom i løpet av tre timer på onsdag 21. august. 355 av pasientene døde.

De mange beskrivelsene fra helseklinikkene etter onsdagens massive angrep mot forstedene i Ghouta-regionen i Damaskus beviser mulige tegn på forgiftning av nervegass.

- Både symptomene, den massive og plutselige pasienttilstrømmingen, og det at helsearbeidere og førstehjelpere også ble smittet, er svært sterke indikasjoner på at dette dreier seg om angrep med nervegass. Slike angrep utgjør alvorlige brudd på internasjonal humanitær lov, som forbyr all bruk av kjemiske og biologiske våpen, sier Rostrup.

Katastrofal humanitær situasjon Pasientene ble behandlet med atropin, en medisin som brukes mot symptomer på nervegift. Medisinen var sent til sykehusene av Leger Uten Grenser.

Hjelpeorganisasjonen forsøker nå å fylle opp de tomme medisinlagrene med ytterligere 7000 atropin-ampuller, samt å støtte helsearbeiderne med ytterligere forsyninger og rettledning.  

- Uavhengige etterforskere må umiddelbart få tilgang til å fastslå hva som har skjedd. Dette siste angrepet og de massive medisinske behovene kommer på toppen av en allerede katastrofal humanitær situasjon preget av ekstrem vold, masseflukt og overlagte angrep på klinikker og sykehus. Stilt overfor slike ekstreme brudd på humanitær lov, blir humanitær hjelp maktesløs og meningsløs, sier Rostrup.

Leger Uten Grenser driver seks sykehus og fire helsesentre nord i Syria.

Dødelig Nervegass er en av de mest dødelige av de sju typene kjemiske våpen som er anerkjent av ekspertene, skriver Washington Post.

Gassen kan drepe et menneske innen ti minutter.

BARN: Flere barn skal også ha blitt drept i onsdagens angrep. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.
BARN: Flere barn skal også ha blitt drept i onsdagens angrep. Foto: AP Photo/NTB Scanpix. Vis mer

Innledende symtomer er spyttseklesjon, smalere pupiller og en følelse av trykk i brystet. Ved høye doser kan musklene spenne seg og skape rykninger og spasmer.

- Musklene spenner seg, men de klarer ikke å slappe av igjen. Så opplever man muskelspasmer, og som rykningene blir mer og mer krampeaktig, kommer det slim ut av nese og munn og du ender opp i et krampeanfall på bakken. Folk overlever ikke dette, sier seniorforsker Charles Blair ved Federation of American Scientists (FAS) til Washington Post.

Stor uro internasjonalt Dødstallene spriker etter det massive angrepet denne uka. Aktivistene hevder at hele 1300 personer døde.

Det finnes imidlertid ikke håndfaste bevis på at det ble brukt kjemiske våpen, og Assad-regimet har nektet for påstandene siden starten.

Det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på meldingene om angrepet og at det skal ha blitt brukt kjemiske våpen.

35 land, med USA, Frankrike og Storbritannia i spissen, har krevd at FN-inspektørene som for tiden er i Syria, må granske saken. Russland og Kina var imot en slik etterforskning.

- Det er stor uro blant medlemmene. Vi må få klarhet i hva som hendte, og situasjonen må følges nøye, sa presidenten i Sikkerhetsrådet, den argentinske ambassadøren Maria Cristina Perceval, etter et krisemøte i går.

SØRGER: I sorg over de døde i det Israel sier var et angrep med kjemiske våpen i utkanten av Damaskus i Syria. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBIMI/ NTB SCANPIX
SØRGER: I sorg over de døde i det Israel sier var et angrep med kjemiske våpen i utkanten av Damaskus i Syria. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBIMI/ NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer