NYE TILTALER: Tidligere sykepleier Genene Jones (i midten) er tiltalt for fire nye drap drap, begått på begynnelsen av 80-tallet. Her er hun avbildet på ei inn i rettssalen i forbindelse med rettssaken mot henne i 1984. Foto: AP Photo / Ted Powers / NTB scanpix
NYE TILTALER: Tidligere sykepleier Genene Jones (i midten) er tiltalt for fire nye drap drap, begått på begynnelsen av 80-tallet. Her er hun avbildet på ei inn i rettssalen i forbindelse med rettssaken mot henne i 1984. Foto: AP Photo / Ted Powers / NTB scanpix Vis mer

36 år etter dødsfallene er «Dødsengelen med en nål» tiltalt for fire nye drap. Politiet tror hun kan ha drept 60 barn

– Jeg mener hun bør trekke sine siste åndedrag bak murene, sier statsadvokat Nico LaHood.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 1984 ble Genene Jones (66) dømt til henholdsvis 99 år og 60 år i fengsel for drapet på et spedbarn og for å ha gjort en fire uker gammel gutt syk.

I mars neste år skulle hun blitt løslatt, som følge av løslatelseslovene som fantes da hun ble dømt, men statsadvokat Nico LaHood har sagt at han ønsker å forsikre seg om at hun aldri får forlate fengselet.

– Jeg mener at hun bør trekke sine siste åndedrag bak murene. Og det er vårt mål, sier LaHood, ifølge nyhetsbyrået AP.

Opp mot 60 dødsfall

Årsaken til dette er ikke de to sakene hun er dømt for i seg selv. Jones knyttes til dødsfallene til en lang rekke barn som døde tidlig på 80-tallet, enten under eller etter skiftene til Jones, som jobbet som sykepleier.

I årene Jones jobbet på San Antonio sykehus og en klinikk i Kerrville, nordvest for San Antonio, døde barn av uforklarlige anfall og andre komplikasjoner.

Påtalemyndigheten mener Jones kan være ansvarlig for så mange som 60 dødsfall, og under rettssaken i 1984 sa aktoratet at Jones injiserte barna for å bevise nødvendigheten av en pediatrisk intensivavdeling på et nærliggende sykehus.

Andre foreslo at Jones' taktikk var å redde noen av sine antatte ofre, for å få seg selv til å framstå som en «mirakelarbeider».

Fire nye drapstiltaler

I løpet av den siste måneden har fire nye drapstiltaler blitt reist mot den tidligere sykepleieren. De to siste, som ble kjent torsdag, dreier seg om dødsfallet til 8 måneder gamle Ricky Nelson i 1981 og fire måneder gamle Patrick Zavale ett år seinere.

Hun er også tiltalt for å ha drept to år gamle Rosemary Vega og 11 måneder gamle Joshua Sawyer. Begge døde i 1981.

Ifølge statsadvokat LaHood kommer de fire nye tiltalene som en konsekvens av at bevisene er gjennomgått på nytt.

TILTALT: Genene Jones er tiltalt for fire barnedrap, som ble begått på begynnelsen av 80-tallet. Foto: Texas Department of Criminal Justice. via AP / NTB scanpix
TILTALT: Genene Jones er tiltalt for fire barnedrap, som ble begått på begynnelsen av 80-tallet. Foto: Texas Department of Criminal Justice. via AP / NTB scanpix Vis mer

– Rettferdigheten krever at dødsfallene til alle disse barna blir etterforsket. Vi vil fortsette å følge bevisene uansett hvor de leder oss, og arbeide flittig for å gjøre opp regnskap for hvert eneste barn hvis liv ble stjålet av Jones. Dette er fortsatt en åpen og pågående etterforskning, sier LaHood.

Etterforskningen tar sikte på å bygge saker som kan gi tiltaler «for så mange dødsfall som bevisene kan bevise».

Det skal også ha kommet nytt bevismateriale på bordet, deriblant et brev Jones skrev til Texas Board of Nursing, det statlige sykepleierstyret, i 2011, der hun beklager «skaden jeg påførte alle på grunn av mine lovbrudd», ifølge ProPublica.

– Jeg ser tilbake på det nå og jeg er enig i at det jeg gjorde var avskyelig. Jeg var avskyelig, skrev Jones, som fikk tilnavnet «Dødsengelen med en nål».

– Mitt eneste forsvar er at jeg ikke var tilregnelig da eller før 1994. Det er ikke en unnskyldning, bare et faktum.

– Dette er en tilståelse

Jones har tidligere hevdet sin uskyld og i etterkant av rettssaken i 1984 sa hun at «om jeg må sone 99 år i isolasjon så kan jeg leve med meg selv, for jeg gjorde ikke noe».

Men nå ser det altså ut til at Jones erkjenner dødsfallene påtalemyndigheten mener hun er ansvarlig for.

– Dette er en tilståelse. Det er en stor greie. Det er et utrolig viktig bevis for oss. Vi visste allerede at hun var skyldig. At hun nå sier dette til sykepleierstyret styrker bare vår tro. Bare det faktum at hun nå anerkjenner det betyr at hun ikke er en uskyldig person i egne øyne, sier assisterende statsadvokat Jason Goss.

Det er skrevet én bok og laget to filmer og en rekke dokumentarer om Jones.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer