BLE KURERT:  En 36 år gammel mann som ble smittet av ebola i Vest-Afrika ble kurert ved hjelp av tradisjonell behandling. Foto: AFP PHOTO / PATRICK LUX / NTB Scanpix
BLE KURERT: En 36 år gammel mann som ble smittet av ebola i Vest-Afrika ble kurert ved hjelp av tradisjonell behandling. Foto: AFP PHOTO / PATRICK LUX / NTB Scanpix Vis mer

36-åring ble kurert av ebola med helt vanlige medisiner

- Vi var hele tida redde for å miste ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En 36 år gammel mann fra Senegal, som er ansatt i Verdens helseorganisasjon (WHO), ble smittet av ebola i Sierra Leone.

Mannen ble fraktet til Universitetsklinikken Hamburg-Eppendorf i Tyskland for å bli behandlet der, og hvor han ble helt frisk ved bruk av helt vanlige medisiner. Behandlingen har blitt gjenstand for en studie, som nå er publisert i New England Journal of Medicine.

- Vi var hele tida redde for å miste ham. Men ved å anvende utelukkende konvensjonell behandling, så var vi i stand til å redde ham, sier professor Thomas Renée ved Karolinska institutet til Sveriges Radio, som jobber på enheten ved sykehuset i Hamburg og er en av forfatterne bak studien.

De første dagene ble pasienten stadig verre. Han kastet opp og hadde blodig avføring, og fikk etter hvert blodforgiftning. Han utviklet også store pusteproblemer, og på et tidspunkt begynte han å hallusinere.

Han ble også rammet av bakterieinfeksjoner på et tidspunkt hvor antallet ebolavirus var i tilbakegang.

- Det kan tyde på at etterfølgende bakterieinfeksjoner og blodforgiftning kan være en viktig dødsårsak i det pågående ebolautbruddet i Afrika, skriver Karolinska Institutet i en pressemelding.

Flere typer bredspektret antibiotika ble brukt i behandlingen. Pasienten mottok også behandling i form av rehydrering og oksygentilførsel. På dag 40 ble mannen skrevet ut av sykehuset, kurert av sykdommen, og kunne returnere til sitt hjem i Senegal.

Forskerne vil ikke konkludere med at vanlig behandling vil kunne redde alle de ebolasmittede i Vest-Afrika, selv om de har dokumentert at ebolaviruset kan bekjempes på denne måten. Årsaken er at dette er en krevende og kostbar behandlig som krever avansert utstyr.

Antallet døde etter ebolautbruddet i mars er nå oppe i 4887 personer. Det kunngjorde Verdens helseorgansisasjon (WHO) onsdag. Nesten 10 000 mennesker er nå smittet av viruset, men WHO regner med at det reelle tallet på antallet smittede kan være langt høyere.

Fakta om ebola

• Ebola-epidemien i Vest-Afrika har krevd minst 4887 liv viser oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

• 9936 er registrert smittet.

• Verst rammet er Liberia, Sierra Leone og Guinea. Kongo har hatt ett utbrudd. Senegal og Nigeria nå fri for ebola, ifølge WHO.

• Ebola skyldes ulike virus med opprinnelse i det sentrale Afrika.

• Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

• Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré.

• Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

• Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

• Viruset kan smitte fra dyr til mennesker.

• I Spania og USA er helsearbeidere som behandlet smittede, selv blitt smittet.

• En norsk kvinne som var på jobb for Leger Uten Grenser i Sierre Leone er nå frisk etter å ha blitt sendt hjem til Norge og behandlet for ebola.

(WHO/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer