SEPTEMBER: For to måneder siden ble Værnes lufthavn evakuert og stengt i fire og en halv time - med ringvirkninger, avslysninger og forsinkelser for flytrafikken over hele landet. En 36-åring, som nå også blir sjekket mot dagens bombetrusler, sto bak. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.
SEPTEMBER: For to måneder siden ble Værnes lufthavn evakuert og stengt i fire og en halv time - med ringvirkninger, avslysninger og forsinkelser for flytrafikken over hele landet. En 36-åring, som nå også blir sjekket mot dagens bombetrusler, sto bak. FOTO: TOR AAGE HANSEN/NTB SCANPIX.Vis mer

- 36-åring fra Follo skal stå bak bombetruslene

Tror politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet får opplyst, mistenker politiet at det er en 36 år gammel mann fra Follo som står bak bombetruslene som nå går flere steder i landet.

Det var 36-åringen som ringte inn bombetrusselen mot Trondheim lufthavn Værnes i september. Selv oppholdt han seg da i Berlin.

- Den mistenkte er en kjenning av politiet, som en tid har oppholdt seg i utlandet, skriver Svein Brage Husdal, politioverbetjent i Follo politidistrikt, i en pressemelding.

Bombetruslene skal være ringt inn mot både Flesland flyplass og Universitetet i Tromsø. Klokka 10.40 i dag mottok universitetet bombetrusselen.

- Forsvant fra psykiatrisk Mannen  forsvant fra psykiatrisk behandling på Akershus universitetssykehus for seks måneder siden.

På sosiale medier har han hele tida snakket åpent om at han holder til i den tyske hovedstaden, og at det var han som utløste Værnes-kaoset i september.

I tillegg til bombetruslene er det funnet en mistenkelig gjenstand på et gjenvinningsanlegg på Mongstad. Politiet ser ingen sammenheng mellom funnet av gjenstanden og bombetruslene.

Først dømt - så utilregnelig I mars 2012 ble mannen dømt i Follo tingrett for en rekke trusler gjennom flere år mot både kjente og offentlige tjenestemenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De medisinsk sakkyndige var i tvil om mannen var frisk nok til å kunne dømmes, men kom til at han var strafferettslig tilregning.

Mannen selv og hans forsvarer anket dommen, og i oktober i fjor konkluderte Borgarting lagmannsrett motsatt -  at han var strafferettslig utilregnelig.

Ikke syk nok Men lagmannsretten kom til at han ikke var syk nok for tvunget psykisk helsevern, og dermed ble han satt fri etter ett år sammenhengende i varetektsfengsel.

Påtalemyndigheten prosederte på tvungent helsevern, men fikk ikke medhold i retten.

- Det er flere forhold som påvirker en slik beslutning, blant annet alvorlighetsgraden av forholdene han var tiltalt for, sier mannens forsvarer gjennom de to rettssakene til Dagbladet.

I en pressemelding skriver politiet at de sjekker ut en person som tidligere kan knyttes til lignende trusler.

«Truslene ble ringt inn til flere politidistrikter, og politiet mistenker at det er samme person som står bak. I tillegg er det funnet en mistenkelig gjenstand ved et gjenvinningsanlegg på Mongstad i Hordaland. Politiets bombegruppe er på vei for å undersøke gjenstanden. Foreløpig ser politiet ingen sammenheng mellom funnet av denne gjenstanden og de mottatte truslene. Politidirektoratet har sendt ut riksvarsel til alle politidistrikter og særorgan.»

Dagbladet følger saken.