36 drept i harde kamper mot sjiamilits

Flere enn hundre skadd da britiske og irakiske styrker gjennomførte dør-til-dør-aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irakiske og britiske styrker var mandag morgen innblandet i harde kamper mot sjiamilits sørøst for Bagdad.

Ifølge irakisk politi og kilder ved sykehuset i Amara, ble 36 drept i de voldelige kampene, som ble utløst av en dør-til-dør-aksjon mot våpensmuglere i området, melder nyhetsbyrået AP.

En lege ved sykehuset i Amara sier at antallet døde fraktet til sykehuset er 36, men at det ennå er uklart hvor mange som er sjiamuslimske militære og hvor mange som er sivile.

Det britiske militæret i Irak har foreløpig ikke kommentert opplysningene, men en talskvinne for forsvarsdepartementet sier at detaljene rundt kamphandlingene fremdeles er uklare. Ingen briter er blant de drepte.

Det amerikanske militæret sendte tidligere i dag ut en pressemelding om at 20 opprørere var drept og seks skadd i operasjoner gjennomført av koalisjonsstyrkene rettet mot hemmelige celler i Amara, omkring 320 kilometer sørøst for Bagdad. En annen mistenkt for smugling av eksplosiver ble pågrepet, het det i pressemeldingen.

Amara er provinshovedstaden i Maysan-provinsen, en hovedsaklig sjiamuslimsk region, som grenser til Iran. USA har i lang tid beskyldt Iran for å bevæpne, finansiere og trene sjiamuslimske militære i Irak.

Amara har tidligere vært utsatt for intense kamphandlinger, sist gang i oktober 2006, da Mahdi-hæren for en kort periode tok kontroll over byen og kjempet mot lokale politistyrker.

Irakisk politi sier at Mahdi-hæren som er under kontroll av den radikale, antiamerikanske sjialederen Moqtada al-Sadr, var involvert i dagens kamper, som varte i to to timer.

NYE OFRE: Svidde tomater vitner om et nytt bombeangrep. Denne gang i Falluja, 50 kilometer vest for Bagdad. Minst tre ble drept og 15 andre skadd i bilbomben som eksploderte i dag. Foto: REUTERS/Mohanned Faisal/SCANPIX
NYE OFRE: Svidde tomater vitner om et nytt bombeangrep. Denne gang i Falluja, 50 kilometer vest for Bagdad. Minst tre ble drept og 15 andre skadd i bilbomben som eksploderte i dag. Foto: REUTERS/Mohanned Faisal/SCANPIX Vis mer

I tillegg til kampene i Amarah, ble to drept i sammenstøt mellom irakisk politi og Mahdi-hæren i Nasiriyah.