Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

36 milliarder kroner er sporløst forsvunnet

Kan være det største pengetyveriet i amerikansk historie.

MILLIARDFLY  Amerikanske myndigheter lastet hele 72 milliarder kroner i kontanter på Herculesfly og fraktet dem til Bagdad etter Irak-invasjonen i 2003.Foto: AFP PHOTO/HO/Staff Sgt. Michael R. Holzworth/Scanpix
MILLIARDFLY Amerikanske myndigheter lastet hele 72 milliarder kroner i kontanter på Herculesfly og fraktet dem til Bagdad etter Irak-invasjonen i 2003.Foto: AFP PHOTO/HO/Staff Sgt. Michael R. Holzworth/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter aner fortsatt ikke hva som skjedde med 6,6 milliarder dollar (om lag 36 milliarder norske kroner) som var ment for gjenoppbygging av Irak.

Etter en årelang jakt på pengene, har amerikanske myndigheter nå bestemt seg for å avslutte granskingen.

Lenge mente man at de forsvunne milliardene skyldtes manglende regnskapsførsel hos de amerikanske okkupasjonsmyndighetene som styrte Irak etter invasjonen i 2003.

Nå antyder imidlertid revisorer på føderalt nivå at pengene kan ha blitt stjålet. Stuart Bowen, USAs generalinspektør for Iraks gjenoppbygging, sier ifølge LA Times at det kan være «det største pengeranet i amerikansk historie».
  Fraktet kontanter i fly For å få fart på gjenoppbyggingen av Irak fraktet USA kontanter over til det krigsherjede landet. I alt 12 milliarder dollar i hundredollarssedler ble pakket i plast og fraktet med Hercules-fly.

Pengene ble her oppbevart i en av Saddam Husseins tidligere palass, og til slutt delt ut til irakiske ministre og entreprenører. Men amerikanske myndigheter hadde verken tid eller ansatte til utføre en streng finansiell kontroll.

Uten noen finansiell infrastruktur, og uten mulighet til å utstede sjekker eller overføre penger, måtte okkupantene oppbevare milliarder i kontanter for sine tallrike prosjekter i det krigsherjede landet.

- Ville vesten Millioner av dollar ble pakket ned i potetsekker og slengt oppå pickuper, og fraktet til mottakerne.

- Ferske, nye, ubrukte, nytrykte 100-dollarsedler. Det var som i ville vesten, sa Frank Willis, som tidligere var nestsjef i okkupasjonsmyndighetenes transportdepartement, til CBS i 2006 da skandalen først ble kjent.

Pengene var fra det såkalte Utviklingsfondet for Irak, som var irakiske midler fra FNs Olje for mat-program og utenlandske kontoer.

Truer med rettssak Milliardmysteriet har lenge vært en pinlig affære for Pentagon, og skapt et problematisk forhold til irakiske myndigheter. Sistnevnte har truet med å gå rettens vei for å få tilbake pengene.

HISTORISK RAN:  Generalinspektør Stuart Bowen (t.h.) sier det kan dreie seg om det største pengetyveriet i amerikansk historie. Foto: Brendan Smialowski/Getty Images/AFP/Scanpix
HISTORISK RAN: Generalinspektør Stuart Bowen (t.h.) sier det kan dreie seg om det største pengetyveriet i amerikansk historie. Foto: Brendan Smialowski/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Heller ikke Kongressen er særlig fornøyd, da de allerede har brukt 61 milliarder dollar av skattebetalernes penger til å gjenoppbygge Irak.

- Kongressen ser ikke fram til å måtte bruke milliarder av våre penger for å veie opp for milliarder av deres penger som vi ikke kan gjøre rede for, og som vi ikke ser ut til å finn, sier Henry A. Waxman til LA Times.

Pentagon har hele veien hevdet at de ville kunne gjøre rede for hvor de 6,6 milliardene ble av, så lenge de fikk nok tid. Men gjentatte forsøk på å spore opp dokumentasjon eller penger har vært nytteløst.

INGEN KONTROLL.:  Paul Bremer og hans provisoriske koalisjonsmyndighet (CPA) ble satt til å styre Irak rett etter at Saddam var styrtet. I ettertid har det vist seg at det var null finansiell kontroll. Foto: EPA / Scott Nelson / Scanpix
INGEN KONTROLL.: Paul Bremer og hans provisoriske koalisjonsmyndighet (CPA) ble satt til å styre Irak rett etter at Saddam var styrtet. I ettertid har det vist seg at det var null finansiell kontroll. Foto: EPA / Scott Nelson / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!