365.000 i erstatning etter incest-anklager

Datteren beskyldte forstanderekteparet for å ha misbrukt henne seksuelt. Hun fikk 150.000 kroner i voldsoffererstatning, mens foreldrene er tilkjent 365.000 kroner i erstatning fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver av foreldrene får 125.000 kroner hver. I tillegg har Agder lagmannsrett tilkjent faren 100.000 kroner i erstatning for inntektstap og 15.000 kroner som skal dekke utgifter. Foreldrene krevde først 450.000 kroner i erstatning for uberettiget straffeforfølgning.

Ekteparet ble arrestert sommeren 1997, mistenkt og seinere siktet for incest mot datteren. Paret satt varetektsfengslet i en måned. Påtalemyndigheten innstilte på tiltale, men både statsadvokaten og senere riksadvokaten henla saken ut fra bevisets stilling. Foreldrenes versjon er at jenta i 20-årene ble systematisk hjernevasket av en bibelskolelærer. Søsknene har med ett unntak gitt foreldrene sin fulle støtte, skriver Fædrelandsvennen.

Mandal forhørsrett har ifølge avisa tidligere uttalt at ingen av partene har ført bevis for at foreldrene ikke hadde foretatt de handlinger de hadde vært siktet for. Lagmannsretten hadde derimot full tillit til foreldrene.

Da datteren ble tilkjent voldsoffererstatning på 150.000 kroner fra Fylkesmannen i Buskerud, anket foreldrene til Erstatningsnemnda for voldsofre. Fylkesmannens vedtak ble opphevet, men det utbetalte erstatningsbeløpet ble ikke krevd tilbakebetalt.

Dermed har begge parter i saken fått utbetalt erstatning.

Datteren til det tidligere incestsiktede ekteparet i 50-årene fra Mandalsdistriktet, ble tilkjent 150.000 kroner i voldsoffererstatning av Fylkesmannen i Buskerud. Da foreldrene anket avgjørelsen til Erstatningsnemnda for voldsofre, ble Fylkesmannens vedtak opphevet. Men det utbetalte erstatningsbeløpet ble ikke krevd tilbakebetalt.