36,9 igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARS SPONHEIM

kaller seg regjeringens aralditt. Og nå har han limt regjeringens framtid til et tall. Ti blank er for Bondevik II det 36,9 var for Thorbjørn Jagland. Får ikke KrF minst 10 prosents oppslutning ved neste stortingsvalg, går samarbeidsregjeringen i oppløsning. Dermed har Sponheim diagnostisert smertegrensen. Med dagens oppslutning blir det for vondt for de to minste partiene å samarbeide med Høyre. Da blir Høyre for dominerende.

Hva har Venstre-l ederen med å legge lista for KrF? Det er flere grunner til å tro Sponheim sier høyt det Dagfinn Høybråten tenker. Selv om Høybråten har vært rundere i formuleringene den siste tida, er det et uttalt mål å få tosifret oppslutning ved neste valg. Dessuten lever Venstre og KrF i et skjebnefellesskap. Uten Venstre ville ikke Kjell Magne Bondevik innlatt seg med Høyre. Venstre skulle gi større balanse i styrkeforholdet mellom storebror og lillebror. Derfor liker Sponheim å spøke med at han er limet som holder regjeringen sammen. Samtidig er KrFs oppslutning avgjørende for Venstres videre deltakelse.

JAGLANDS 36,9

blir karakterisert som en av tidenes politiske blundere. Han stilte kabinettsspørsmål til velgerne og gikk oppsiktsvekkende av da resultatet ble marginalt lavere. Det brøt partiets hegemoni og sendte Ap inn i en dødsspiral. Etter en ødeleggende lederstrid og et abortert forsøk på å gjenerobre makta, kan partiet i dag bare drømme om et valgresultat i nærheten av det Jagland gikk av på.

MEN SPONHEIMS

ti blank er ikke like virkelighetsfjernt. Dagens smerteskrik fra KrF-ere vil lyde som liflig orgelbrus mot de hylene som vil komme, hvis KrF fortsetter i regjering med bortimot halvert oppslutning. Aralditten Sponheim ser heller ikke ut til å kunne bidra på kjøttvekta.

Sponheims «kabinettsspørsmål» er like mye rettet til Høyre som til velgerne. Det bør gi Erna Solberg klar beskjed om at Høyre har alt å vinne på å pynte KrF til valgdagen. Det er en vanskelig balansegang for Solberg. Men nå vet hun i hvert fall når aralditten slipper taket.