37 drept i USAs blodigste uke

I Irak er 37 amerikanske soldater drept den første uka i november. Og nå har USA begynt slippe bomber i Irak igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodigere har det ikke vært etter at Bush erklærte Irak-krigen for over 1. mai i år. I helga bombet amerikanerne utenfor Falluja hvor et av deres helikoptre ble skutt ned. I går fortsatte bombingen. Det er første gang det bombes fra jagerfly på mer enn seks måneder.

Splitter USA

Meningsmålinger viser nå at 53 prosent av amerikanerne er imot Bush-regjeringens Irak-politikk. På spørsmål om både innenrikspolitikk og utenrikspolitikk har Bush fremdeles støtte i et flertall av folket.

Men meldingene om stadig nye døde kaster lange skygger framover mot presidentvalget i november neste år. Derfor har Bush anmodet amerikansk presse om ikke å dekke sørgeseremoniene, som blir hyppigere og hyppigere i Irak. Det svekker patriotismen og øker krigsmotstanden, mener han.

Republikaneren John McCain rettet onsdag skarp kritikk mot forsvarsminister Donald Rumsfelds forsikringer om framgang i Irak, og at amerikanske tropper ikke skal økes i Irak. McCain er redd for soldatenes moral og for at Irak skal gå i oppløsning. Han vil sende inn 15000 flere soldater for å ta ansvar for krigen USA satte i gang.

Bakmennene til Bush er mer interessert i å trekke tropper ut for å vinne neste års valg.

- McCain vil ha flere tropper til Irak for at USA ikke skal få et nytt Vietnam, skriver kommentator Maureen Dowd i New York Times.

- Desperate

- Pentagon begynner å bli desperat fordi tyrkere, indere og pakistanere ikke vil sende forsterkninger til Irak, skriver hun.

Ifølge Dowd ville forsvarsminister Rumsfeld bruke Irak til å vise hvor effektiv den amerikanske militærmaskinen var. Viseforsvarsminister Paul Wolfowitz ville vise at Irak kunne bli et demokrati i løpet av kort tid. Visepresident Dick Cheney ville vise at USA kan gjøre hva de vil som supermakt. Og rådgiver Karl Rove trengte Irak for å forvandle president Bush til en superhelt.

Resultatet er at over 150 soldater er blitt drept etter at seieren ble erklært. Og USA er mer og mer irritert på styringsrådet for Irak, som de selv har satt sammen.

Kaos er målet

Saudi-Arabias kongefamilie er USA-venner og har fått føle byrden av sitt vennskap.

I mai ble et ambassadestrøk bombet og 35 mennesker drept.

Lørdag ble et villastrøk med arabere fra andre land i Midtøsten angrepet av to forkledde selvmordsbombere. Tre bilbomber skal ha rasert boligene og drept 17 mennesker. Over 100 ble såret.

Myndighetene i Saudi-Arabia sier at al-Qaida står bak. I araberverdenen stiller man seg hoderystende til at muslimer angriper muslimer. Særlig når det er ramadan.

Utenrikspolitiske analytikere sier at det er kaos som er målet.

STERK SYMBOLIKK: 15 hjelmer plassert på M-16-geværer, én for hver av soldatene som ble drept da et helikopter ble skutt ned sist helg, under en minnestund på Al Asad-basen 6. november.